48000408 21 98+
info@toseabnieh.ir
شنبه تا پنجشنبه 8 تا 18
بررسیها نشان میدهد طی این سالها رشد شاخص کل تورم معادل ۱۳۶درصد بوده و نسبت به تورم گروه مسکن بیشتر رشد کرده است.
بانک مرکزی نخستین گزارش تفصیلی شاخص بهای مصرفکننده را منتشر کرد. این شاخص علاوهبر رقم شاخص در گروهها، شاخص در زیرگروهها، تغییرات شاخص به تفکیک استانها و نوسانهای فصلی را نیز منعکس میکند. قبل از این بانک مرکزی خلاصهای از تغییرات گروهها را منتشر کرده بود. رقم شاخص بهای مصرفکننده نشان میدهد میزان تورم ماهانه فروردین به ۰/۵ درصد رسیده که این رقم برای اسفندماه ۰/۷ درصد بوده است. علاوهبر این، تورم نقطهبهنقطه فروردین ماه در سال جاری به ۷/۴ درصد رسیده که این رقم در اسفند ماه ۹۴ معادل ۸/۳ درصد بوده است. دیگر آمار بانک مرکزی نیز نشان میدهد در ۱۲ ماه منتهی به فروردین ۹۵ نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش تورم معادل ۱۱/۲ درصد بوده است، حال آنکه این رقم برای اسفند سال قبل ۱۱/۹ درصد ثبت شد.
این گزارش در قسمت گروهها از ۱۲ بخش تشکیل شده است. هر یک از گروهها با توجه به اهمیت خود دارای یک وزن در شاخص کل هستند که جمع این گروهها وزن شاخص کل معادل ۱۰۰واحد را تشکیل میدهد. مهمترین گروههایی که در این گزارش برای خانوارها دارای اهمیت قابل توجهی است «مسکن و سوختها»، «خوراکیها و آشامیدنیها»، «بهداشت و درمان» و «پوشاک و کفش» است.
رشد ۳ برابری هزینههای بهداشت
بررسیها نشان میدهد در میان این گروهها از سال ۱۳۹۰ که شاخص کل معادل ۱۰۰ در نظر گرفته میشود، بیشترین افزایش در ۶ سال گذشته در هزینههای بهداشت و درمان خانوارها بوده است. براساس این گزارش، هزینههای بهداشت و درمان در این مدت ۳ برابر شده و حدود ۲۰۰ درصد رشد کرده است. در حالی که در سالهای ۹۰ و ۹۱ تورم نقطهبهنقطه این گروه در سطح زیر ۲۰درصد قرار داشت، در سه سال متوالی (۹۲ تا ۹۴) تورم نقطهبهنقطه این گروه روی عدد ۳۳ درصد توقف کرده بود. در نتیجه طی این سالها یکی از گروههای پرتورم شاخص بهای مصرفکننده بهداشت و درمان بوده است. هزینههای بهداشت و درمان، طی ۶ سال گذشته رشد بالایی داشته، اما گزارش بانک مرکزی در جداول خود جزئیاتی از زیرگروهها در این بخش منتشر نمیکند. در فروردین سال ۹۵ تورم نقطهبهنقطه این گروه کاهش یافت و به سطح ۱۷/۱ درصد رسیده است. هر چند این مقدار نیز به اندازه ۱۰ واحد درصد از تورم نقطهبهنقطه کل بیشتر است.
رشد کم دامنه گروه مسکن
در حالی که در بین این چهار گروه طی ۶ سال اخیر بیشترین افزایش قیمت مربوط به گروه بهداشت بوده، اما کمترین میزان رشد نیز مربوط به گروه مسکن بوده است. این شاخص که براساس اجارهبهای مسکن غیرشخصی، ارزش اجاری مسکن شخصی و آب و برق و سایر سوختها محاسبه میشود در فروردین سال ۹۵ به ۱۸۶/۶ واحد رسیده است. این موضوع نشان میدهد تورم بخش مسکن طی ۶ سال گذشته تنها ۸۶/۲ درصد بوده است. بیشترین تورم مسکن در ۶سال گذشته ابتدای سال ۹۳ معادل ۲۱/۱ درصد گزارش شده است. اما تورم این بخش نسبت به سایر گروهها نوسان کمتری داشته و دامنه نوسان از ۱۰ درصد تجاوز نکرده است. مطابق آخرین آمارها تورم بخش مسکن در فروردین سال ۹۵، نیز در آستانه تک رقمی شدن قرار دارد و به ۱۰/۷ درصد رسیده است. بهنظر میرسد با توجه به مازاد عرضه در بخش مسکن و نبود تقاضای قابل توجه، تورم این بخش در ماههای آتی نیز به روند کاهشی خود ادامه دهد و به زیر ۱۰ درصد نزول کند. آخرین آمارها نیز در بخش مجوزهای ساخت، نشان میدهد این روند نسبت به سالهای قبل در حال کاهش بوده، هرچند مسوولان اقتصادی سعی دارند با ایجاد صندوقهای ویژه و وامهای بلندمدت، تحریک تقاضا در این بخش را در دستورکار قرار دهند.
رکورد کاهشی تورم خوراکیها
در حالی که در فروردین سال ۹۲ تورم نقطهبهنقطه بخش خوراکیها معادل ۵۷/۹ درصد گزارش شده بود، شاید کمتر کارشناسی پیشبینی میکرد که این نرخ تورم سه سال بعد به سطح ۲ درصد برسد. بنابراین در بین گروههای مورد بررسی، این گروه دارای نوسان قابل توجهی بوده و سطح تورم به شکل ویژهای کنترل شده است. بررسی آمارها نشان میدهد این تورم نقطهبهنقطه که در فروردین سال ۹۵ رقم خورده طی یک دهه گذشته کمترین مقدار بوده است. این در حالی است که دو یا سه سال قبل، اکثر مصرف کنندگان مواد خوراکی از تغییرات روزانه قیمت این بخش، متعجب میشدند. برخی کارشناسان معتقدند اگر سیاستهای پولی و ارزی، نامناسب سال گذشته تداوم داشت، شاید این روند تورمی در مواد خوراکی به رقمهای بالای ۱۰۰ درصد هم میرسید، روندی که در حال حاضر در برخی از کشورها مانند ونزوئلا نیز تداوم دارد. یکی از مهمترین اثرات کنترل تورم بخش خوراکی را میتوان در تغییرات جهت انتظارات مشاهده کرد، زیرا تغییر قیمتی این بخش به صورت روزانه، توسط مردم رصد میشود و نسبت به سایر بخشها اثرگذاری بیشتری دارد. باید توجه کرد که در سالهای اخیر، کاهش قیمت جهانی مواد غذایی نیز در افت تورم داخل بیتاثیر نبوده است، روندی که در کنار کنترل نوسانات نرخ ارز، دو عامل مهم در نزول تورم خوراکیها بوده است. طی ۶ سال گذشته نیز تورم بخش خوراکی معادل ۱۵۲ درصد رشد کرده است.
حرکت تورم پوشاک با ارز
یکی دیگر از گروههایی که تغییر قیمتی آن برای خانوارها از اهمیتی زیادی برخوردار است، بخش پوشاک و کفش است، هر چند سهم وزنی آن در شاخص کل تنها ۵ درصد است. مانند هزینههای بهداشت و درمان سطح قیمتهای پوشاک نیز طی ۶ سال گذشته سه برابر شده است. در این سالها تورم بخش پوشاک نیز نوسانات زیادی را تجربه کرده است. براساس آمارها تورم نقطهبهنقطه این گروه در فروردین سال ۹۲ به سطح ۶۲/۴ درصد رسیده و یکی از گروههای پرتورم در این سال بوده است. بهنظر میرسد این افزایش قیمت بیشتر تحتتاثیر افزایش قیمت ارز در این سالها بوده است. پس از آن روند تورم در این بخش کاهشی بوده (با توجه به کاهش نوسان نرخ ارز) و در فروردین سال ۹۵ تورم نقطهبهنقطه این گروه ۷/۲ درصد رسیده است. رقمی که تقریبا به اندازه تورم نقطهبهنقطه شاخص کل در نخستین ماه سال جاری است.
تداوم رکود در بازار سهام دنیای اقتصاد– زهرا رحیمی: روز گذشته شاخص کل بورس تهران با افت 270 واحدی مواجه شد و به ...
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی مقرراتی را ابلاغ کرد که ضمن به رسمیت شناختن بازار آزاد ارز، روش کشف و اعلام قیمت را شفاف ...
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با ریزش 536 واحدی در یک قدمی کانال 64 هزار واحدی قرار گرفت؛ جایی که ...
دنیای اقتصاد- از زمان ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۸۴ تاکنون، ۵۴ درصد کل واگذاریها از طریق بورس اوراق بهادار انجام ...