• منطقه 22 - شهرک گلستان- ساحل شرقی دریاچه چیتگر - برج تجارت لکسون - طبقه 6

48000408 21 98+

info@toseabnieh.ir

شنبه تا پنجشنبه 8 تا 18

نوسان بورس در مدار منطق

نوسان بورس در مدار منطق

روز گذشته شاخص بورس تهران توانست به کمک نمادهای بازارساز با رشد 383 واحدی همراه شود. این در شرایطی بود که بسیاری از سهم‌هایی که طی مدت اخیر رشدهای پرشتابی را تجربه کرده بودند، روند نزولی و حتی صف فروش را تجربه کردند. مساله‌ای که می‌تواند اصلاح قیمتی را در پی داشته باشد. در این میان، با مشخص‌تر شدن اثرات رفع تحریم‌ها و همچنین نزدیک شدن به زمان ارائه پیش‌بینی سود شرکت‌ها برای سال آینده، انتظارات مثبت فعلی قابل اندازه‌گیری شده و می‌تواند رونق منطقی بازار سهام را تضمین کند.

 

گروه بورس-مهرنوش سلوکی: شاخص بازار سهام اولین روز هفته را با رشدی متعادل آغاز کرد تا وارد پنجمین هفته صعودی خود شود. نماگر شاخص کل که روز چهارشنبه تحت تاثیر یک فضای اصلاحی وارد فاز استراحت شده بود، دیروز نیز شاهد افزایش صف فروش در بسیاری از سهم‌ها بود تا شاهد کمرنگ شدن هیجانات هفته‌های اخیر خود باشد. در این میان، بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد تالار شیشه‌ای در هفته‌های اخیر شاهد رفتار سهامداران مطابق با اطلاعات کیفی بود. اطلاعاتی که معیاری برای اندازه‌گیری اثر آنها وجود ندارد، بنابراین طبیعی است در فضای مثبت ایجادشده و امیدواری به آینده اقتصاد که میزان اثرگذاری اخبار مثبت قابل کمی شدن نیست، نوسانات بازار سهام نیز با ته مایه هیجان همراه شود و پرشتاب باشد. با این حال شواهد حاکی از آن است که به تدریج و با تعیین بودجه 95شرکت ها و همچنین شفافیت بیشتر اثرات برجام بر اقتصاد، سهامداران با رفتار منطقی‌تری به سرمایه‌گذاری و تحلیل سهم‌ها پرداخته و بازار بتواند در خلال مسیر رشد با نوسانات معقول‌تری حرکت کند. به عبارت دقیق تر، اصلاح قیمت‌ها که در شرایط کنونی رقم می‌خورد به علت غیرقابل اندازه‌گیری بودن اثرات مثبت و منفی فضای فعلی اقتصاد است و در نتیجه شیب تغییرات بالا است. به هر حال کارشناسان معتقدند بازگشت به رکود در بازار سهام در شرایط کنونی دور از انتظار است و اصلاحات قیمتی، جزو طبیعت بازار بوده و در مجموع مانع از تداوم رونق بورس نخواهد شد.

 

برآیند مثبت شاخص کل در جدال بزرگان

 

نماگر شاخص کل روز گذشته با 383 واحد افزایش توانست به سطح 71 هزار و 394واحد برسد تا روز مثبت دیگری را برای سهامداران رقم بزند. شواهد در رفتار سهامداران بازار سهام به گونه‌ای است که نشان از افزایش صف فروش در بسیاری از سهم‌ها به‌خصوص شرکت‌های خودرویی دارد. به زعم بسیاری از تحلیلگران بورسی،سهام شرکت‌های خودرویی که ماه گذشته همگام با انتظارات مثبت، صعود 40درصدی را به ثبت رسانده بودند، این روزها نیاز به اصلاح قیمتی دارند. در این میان، صورت‌های مالی ضعیف این شرکت‌ها و زیان‌های انباشته بالای بسیاری از خودروسازان و قطعه‌سازان، نیاز به این اصلاحات قیمتی را بیش از پیش پررنگ نشان می‌دهد. با این حال، روز گذشته از میان هفت نماد ابتدایی اثرگذار بر شاخص «فارس» با 268 واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص گذاشته و «مپنا» در رده دوم قرار گرفت. در همین زمینه نماد‌های «اخابر» و «وغدیر» به ترتیب با 52 و 36 واحد بیشترین اثر منفی را بر شاخص گذاشتند. در شرایطی که شاخص کل هم‌وزن مسیر نزولی را تجربه کرد و با افت 18/ 0 درصدی مواجه شد، رشد شاخص کل بیانگر غلبه نمادهای شاخص ساز بر نمادهای کوچک بود که در مجموع بازار سهام را مثبت نگه داشت. با این حال، صف فروش‌های سنگین در بسیاری از نمادهای معاملاتی احتمالا اصلاح قیمت‌هایی را در معاملات امروز رقم بزند.

 

 

 

 

 

فاز اصلاحی در بازار سهام

 

رفتار بازار سهام در روزهای اخیر به گونه‌ای است که به گفته کارشناسان به سمت یک تعادل در خرید و فروش سهام قدم بر می‌دارد. بورس تهران که در هفته‌های اخیر به دلیل سطح انتظارات سهامداران شاهد یک رفتار هیجانی صعودی بود، این روز‌ها به گونه‌ای رفتار می‌کند که احتمال اصلاح در شاخص را افزایش می‌دهد. در همین زمینه سلمان نصیرزاده؛ تحلیلگر بازار سهام درگفت‌وگویی با «دنیای اقتصاد» درخصوص روند این روزهای بازار گفت: روند مثبت بازار در پنجمین هفته متوالی مسبب بازده 16 درصدی شاخص و همچنین جهش 10 هزار واحدی نماگر کل شد.این روند باعث شد در مدت زمان کوتاهی، بازدهی مناسبی نصیب سرمایه گذاران شود، در این شرایط طبیعی است که بازار وارد فاز اصلاحی شده و از روند خریدهای هیجانی بدون پشتوانه بنیادی فاصله گرفته و به روند منطقی مد‌نظر بازگردد. وی همچنین افزود: درحقیقت پیش خور کردن دو رخداد خوشبینانه اثر لغو تحریم‌های هسته‌ای و کاهش نرخ سود بانکی که به رشد P/ E بازار منجر می‌شود، باعث شد که حجم تقاضای هیجانی در بازار افزایش یابد. اما در این میان، ارائه گزارش‌های 9 ماهه شرکت‌ها و افت در قیمت کالاهای جهانی باعث شد که رشد هیجانی تا حدودی تعدیل و از روز چهارشنبه هفته اخیر سیگنال‌هایی از شناسایی سود و آغاز استراحت دیده شود.

 

نصیرزاده در توضیح این روند اصلاحی بیان کرد: نکته منفی که در جریان رشد هفته‌های اخیر شاخص وجود داشت درخصوص لیدر محوری صنایعی مانند خودرو بود. بررسی‌ها حاکی از آن است که عمده نقدینگی وارد شده به بازار از سمت گروه‌های خودرویی به دلیل خبرهای مثبت این صنعت بوده است. اینکه رشد بازار وابسته به گروه خودرویی باشد می‌تواند یک استراتژی منفی به شمار رود و نوسانات این گروه اثر روانی قابل‌توجهی بر سایر صنایع داشته باشد. با توجه به ارائه گزارش‌های 9 ماهه شرکت‌های خودرویی و شفافیت درخصوص خبر همکاری‌های بین‌الملل در این صنایع، به نظر می‌رسد در روزهای آینده شاهد روند اصلاحی در این گروه باشیم. این کارشناس درخصوص جزئیات اصلاح شاخص گفت: با توجه به آنکه ریسک سیستماتیک با لغو تحریم‌ها کاهش یافته می‌توان انتظار داشت که موج اولیه رشد فعلی آغازی برای خروج از رکود بازار سهام تلقی شود اما باید توجه داشت که موج‌های اولیه در بازگشت روندها همواره با هیجان مازادی مواجه خواهند شد؛ از این رو اصلاح و استراحت‌های بین روند ضروری است. این به‌ آن معنی است که روند انتظاری مثبت، به مرور زمان در شرکت‌ها صورت پذیرد. از این رو اثر عینی لغو تحریم‌های اقتصادی در شرکت‌ها، بهبود نسبی در اقتصاد جهانی و کاهش نرخ سود بانکی از مواردی است که می‌تواند تحولات بنیادی را در آینده بازار به همراه داشته باشد.

 

نصیرزاده همچنین ادامه داد: تجارب تاریخی حاکی از آن است زمانی که بازار در فضای ابهام قرار دارد، روند نماگرها به گونه‌ای است که با افت یا نزول‌های هیجانی زیادی مواجه می‌شوند، در مقابل با شفافیت در شرایط بازار رفتار هیجانی کندتر شده و رفته رفته جای خود را به یک حرکت منطقی می‌دهد.به‌عنوان مثال با سفر روزهای اخیر رئیس‌جمهوری به فرانسه و شفاف شدن جزئیات قراردادهای شرکت‌های خودرویی به نظر می‌رسد سهامداران با رفتار منطقی‌تری در این گروه فعالیت کنند. با این وجود پیش‌بینی می‌شود ارائه گزارش‌های فصلی شرکت‌ها، تعیین بودجه سال 95 و اعلام پیش‌بینی سود شرکت‌های بورسی از عواملی است که باعث تامل بیشتر سهامداران در خرید و فروش سهام خواهد شد و فعالان بازار درهفته‌های آتی با تحلیل بر سودآوری سال آتی شرکت‌ها به انتخاب صنایع و سهام برتر متمایل خواهند شد و فعالیت در شرکت‌های زیان‌ده کاسته خواهد شد و توجه به نمادهای سودمحور با بنیادی قوی‌تر افزایش خواهد یافت. وی در پایان بیان کرد: بودجه سال 95 صنایع و شرکت‌ها می‌تواند حاکی از سیگنال‌هایی به بازار باشد که موج خوش‌بینی از سوی سهامداران را به سمت شرکت‌های بورسی منتقل کند. در این شرایط می‌توانیم از نیمه دوم اسفند ماه شاهد یک حرکت صعودی در بازار باشیم که تداوم قابل‌توجه‌تری نسبت به قبل داشته باشد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین اخبار


تداوم رکود در بازار سهام

تداوم رکود در بازار سهام

تداوم رکود در بازار سهام دنیای اقتصاد– زهرا رحیمی‌: روز گذشته شاخص کل بورس تهران با افت 270 واحدی مواجه شد و به ...

تدوین مکانیزم کشف قیمت دلار

تدوین مکانیزم کشف قیمت دلار

دنیای اقتصاد: بانک مرکزی مقرراتی را ابلاغ کرد که ضمن به رسمیت شناختن بازار آزاد ارز، روش کشف و اعلام قیمت را شفاف ...

بورس تهران در مرز هشدار

بورس تهران در مرز هشدار

دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با ریزش 536 واحدی در یک قدمی کانال 64 هزار واحدی قرار گرفت؛ جایی که ...

بورس؛ پیشرو در واگذاری‌های دولتی

بورس؛ پیشرو در واگذاری‌های دولتی

دنیای اقتصاد- از زمان ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۸۴ تاکنون، ۵۴ درصد کل واگذاری‌ها از طریق بورس اوراق بهادار انجام ...