• منطقه 22 - شهرک گلستان- ساحل شرقی دریاچه چیتگر - برج تجارت لکسون - طبقه 6

48000408 21 98+

info@toseabnieh.ir

شنبه تا پنجشنبه 8 تا 18

حال و هوای بازار سرمایه در هفته‌های آتی/ سهام بخریم یا نخریم؟

حال و هوای بازار سرمایه در هفته‌های آتی/ سهام بخریم یا نخریم؟

بازار سرمایه روزهای خوشی را پیش رو دارد. این را تحلیلگران بازار سرمایه و خبرگان بورس می‌گویند. آن‌ها امیدوارند که تا انتخابات پیش رو، اوضاع بر وفق مراد سهامداران و بورس‌بازان پیش برود. همین چند روز گذشته از سال نو هم، این رونق را به‌خوبی نمایان کرد و اگرچه هنوز حجم معاملات به‌اندازه‌ای نیست که فعالان بازار را راضی کند، اما به‌هرحال، جو بهاری بر بازار سرمایه نیز حاکم شده و امیدهایی را به وجود آورده است؛ اگرچه باید دید که لیدرهای بازار، چقدر برای پررونق نگاه‌داشتن بورس در هفته‌ها و ماه‌های آتی، تلاش خواهند کرد.

البته تجربه این روزهای بهاری، معمولاً در هفته‌های منتهی به انتخابات ریاست جمهوری، به‌صورت سنتی وجود داشته و امسال هم علیرغم اینکه تصمیم‌گیری و پیش‌بینی‌ها برای فعالان بازار و بخش خصوصی اندکی سخت می‌شود و معمولاً کار با طمأنینه بیشتری پیش می‌رود، اما بازار سرمایه روی خوشش را به کاندیداها نشان می‌دهد و به سهامداران امیدواری می‌دهد. پس روزهای رونق بازار سرمایه درراه است و به نظر می‌رسد می‌توان با تحلیل درست، سود خوبی را هم از این بازار کسب کرد.

در این میان کارشناسان بازار سرمایه، روزهای خوبی را برای شاخص پیش‌بینی می‌کنند و تحلیلشان بر این است که مجموعه اقداماتی که در بدنه اقتصادی دولت انجام شده، فضا را برای رشد پایدار شاخص بورس فراهم کرده و اگر دولت بازهم بر روی برخی آیتم‌های تأثیرگذار در اقتصاد و به‌تبع آن بازار سرمایه، تأکید کرده و مسیر صحیح قبلی را ادامه دهد، حتماً می‌توان شاهد رونق در بخش واقعی اقتصاد کشور بود، به‌خصوص اینکه به اعتقاد برخی کارشناسان، دوره استراحت برخی صنایع به اتمام رسیده و آن‌ها آماده‌اند تا در سایه حمایت‌های دولتی، رفته‌رفته رونق را تجربه کنند.

چه سرنوشتی در انتظار شاخص کل بورس خواهد بود؟

محمدهادی بحر العلوم با پیش‌بینی آینده بازار سرمایه ایران تا انتخابات پیش رو گفتبرای تحلیل بازار سرمایه، مثل همیشه باید آیتم‌های مؤثر بر ادامه روند بازار از حیث بنیادی و تکنیکال بررسی شود تا بتوان به یک چشم‌انداز نسبتاً روشن دست‌یافت. اگرچه شاید در اقتصاد ایران نسبت به سال گذشته، اتفاق چشمگیر جدیدی رخ نداده باشد، اما به هر ترتیب، آیتم‌های تأثیرگذاری وجود دارد که نباید آن‌ها را نادیده گرفت.

کارشناس ارشد بازار سرمایه افزود: یکی از گام‌های اساسی دولت در عرصه اقتصادی، کنترل تورم بود که به هر ترتیب محقق شد و توانست با ثبت رکوردهایی که در دوره‌های اخیر اقتصاد ایران، کم‌نظیر بوده، تورم را به زیر ده درصد برساند و آنچه اکنون انتظار می‌رود، عبور از رکود به‌صورت واقعی و تحقق شعارهای مرتبط با آن است.

وی با اشاره به نام‌گذاری سال جاری با نام اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال تصریح کرد: این نام‌گذاری باعث می‌شود تا با همت دولت، موضوع تولید و اشتغال با رویکرد جدی‌تری موردتوجه قرار گیرد، در این میان البته چاره‌ای هم نیست؛ چراکه نرخ بیکاری طی سال گذشته، از میانگین یک دهه گذشته بالاتر بوده و رکوردی را به ثبت رسانده که باید اصلاح شود؛ بنابراین در سال پیش رو حتماً اولویت با ایجاد اشتغال خواهد بود که ایجاد اشتغال هم البته ملزوماتی دارد و نیازمند اعمال سیاست‌های مالی حمایتی است.

بحرالعلوم ایجاد محرک‌هایی بر روی برخی بخش‌های اقتصادی را ضروری دانست و گفت: برخی بخش‌ها به‌تنهایی می‌توانند به‌صورت کشنده، برای اقتصاد ایران عمل کنند که ازجمله آن‌ها، بخش مسکن است که در اقتصاد ایران همواره به‌عنوان بخشی بوده است که حرکت در آن، باعث تحرک سایر بخش‌ها شده؛ به‌خصوص اینکه حجم عظیمی از منابع بانک‌ها، فعالان بخش خصوصی و شرکت‌های بزرگ متأسفانه در این حوزه راکد مانده است؛ بنابراین تصور می‌شود که یکی از مؤثرترین سیاست‌ها این باشد که رونقی در این بخش ایجاد شود.

رونق مسکن درراه است؛ اما نه از جنس سفته‌بازی

وی بابیان اینکه آلام‌های تحرک در بخش مسکن قابل‌مشاهده است، خاطرنشان کردالبته برخی اقدامات در این بخش به اهداف بایسته خود نرسیده و علیرغم اینکه دولت افزایش سطح وام‌ها را مصوب کرد، اما تحرک مطلوبی در آن ایجاد نشدالبته دولت دو تصمیم مهم در بخش مسکن در آخرین روزهای سال گذشته، مصوب کرد که بر اساس آن، سرمایه بانک مسکن رشد قابل‌توجهی را تجربه کرد و قرار شد که این سرمایه افزایش ۵ هزار میلیارد تومانی یابد  که خود می‌تواند باعث ایجاد اهرمی در این بانک به‌منظور وام‌دهی شود؛ ضمن اینکه موضوع لیزینگ مسکن نیز مورد اقبال مثبت بانک مرکزی و دولت قرارگرفته است و در سال پیش رو، احتمالاً تحرکی در بخش مسکن خواهیم داشت که از جنس سفته‌بازی سال‌های گذشته نیست؛ بلکه بیشتر باعث می‌شود نقدینگی به چرخه این صنعت رفته و آن را به حرکت درآورد و تاحدی تقاضای مصرفی واقعی پوشش داده شود.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه با تشریح تفاوت تقاضای مصرفی و سفته‌بازی در بازار مسکن خاطرنشان کرد: اگر این منابع آزاد شود، قطعاً دنبال مسیری برای سرمایه‌گذاری خواهد رفت و با توجه به اینکه صحبت‌هایی از تشویق مردم به اینکه کمتر در بانک‌ها سپرده‌گذاری کنند و شایعاتی مبنی بر بررسی اینکه حتی از سپرده مالیات اخذ شود، بنابراین احتمالاً سپرده‌گذاری در بانک‌ها دیگر به شکل کنونی جذاب نخواهد بود و بنابراین این سرمایه‌ها احتمالاً یا باید بخش تولید را انتخاب کنند یا روانه بازار سرمایه شوند که البته این‌یک نگاه خوش‌بینانه است؛ ولی این امیدواری وجود دارد که این سرمایه‌گذاری‌ها جواب دهد.

بحرالعلوم خاطرنشان کرد: سیاست‌ها در بخش تولید نیز احتمالاً به نحوی است که قدرت وام‌دهی بانک‌ها در این حوزه افزایش یابد؛ به‌خصوص با توجه به سیاست‌های بانک مرکزی در دو سال اخیر، منابع مالی می‌تواند به بخش تولید تزریق‌شده و در کنار آن نیز، شفاف‌سازی، تدوین یکسری نظامات گمرکی و تأکید بر ضرورت خرید و مصرف کالای ایرانی از سوی دستگاه‌های دولتی و مردم، به‌خصوص با رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص حرام بودن مصرف کالاهایی که مشابه تولید داخلی دارند، این امیدواری را به وجود می‌آورد که اوضاع تولید و توجه به تولیدکنندگان بیشتر شود.

قیمت دلار افزایش می‌یابد

وی از احتمال افزایش قیمت دلار در آینده خبر داد و گفت: اوضاع صادرات بهتر خواهد شد و این امر باعث حرکت در بخش تولید می‌شود که در بخش‌هایی همچون لوازم‌خانگی، صنعت ساختمان و مسکن و سیمان شاهد رشد خواهیم بود؛ به‌خصوص با توجه به استراحت بلندمدت برخی از این صنایع و گره‌گشایی که در اواخر سال گذشته در حوزه صادرات رخ‌داده، امیدواری به افزایش رشد وجود دارد؛ از سوی دیگر، تأکید بر توسعه روستایی، رونق تقاضا برای این بخش را دور از ذهن نمی‌کند؛ همچنین توسعه بخش حمل‌ونقل نیز با تحرکات مثبتی همراه بوده است.

بحرالعلوم ادامه داد: صنایع غذایی و خودرو تا حدودی رونق بیشتری را تجربه خواهند کرد؛ در بخش خودرو اواخر سال گذشته برخی تفاهم‌نامه‌هایی منعقدشده تبدیل به قرارداد شدند؛ ضمن اینکه در برخی بخش‌ها همچون صنعت پالایشگاهی نیز کرک اسپرد پالایشگاه‌ها به حالت مطلوبی رسیده است؛ به نظر می‌رسد که مراحل سخت سپری‌شده باشد و بنابراین مجموعه حرکت‌ها نشان می‌دهد احتمال رشد بنیادی بیشتری وجود دارد؛ ضمن اینکه نمودارهای صنایع مختلف نیز نشانگر این است که بخش تولید و صنعت، در پایان دوران استراحت خود قرار دارند.

دوره استراحت صنایع تمام شد

این کارشناس ارشد بازار سرمایه خاطرنشان کرد: اگرچه هنوز حجم معاملات بازار سرمایه رضایت‌بخش نیست،  ولی تحرکاتی در سمت خریدار مشاهده می‌شود و برخی شرکت‌ها که می‌توانند لیدر بازار شوند، شروع به حرکت کرده‌اند و بر همین اساس هم، در برخی بخش‌ها رشد مشاهده می‌شود و در کنار آن، شاهد پیشگام بودن صنعت ساختمان هستیم که امید می‌رود در آینده نزدیک، بازدهی خوبی داشته باشد.

وی در خصوص رونق بازار سرمایه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری گفت: تحرک بازار و رونق آن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، یک سنت همیشگی است که حتماً آن را تجربه خواهیم کرد؛ به‌خصوص اینکه در نمایشگاه بانک، بورس و بیمه سال جاری نیز تدابیری اندیشیده شده که به نظر می‌رسد رونق بازار را بیشتر خواهد کرد، به‌هرحال تمام آیتم‌ها نشان می‌دهد که احتمال رشد بازار سرمایه در فروردین و اردیبهشت وجود دارد.

روزهای خوب بورس

همچنین نوید اختری‌زاده، دیگر کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز پیش‌بینی می‌کند که تا انتخابات ریاست جمهوری در اردیبهشت سال جاری، بازار خوبی برای بورس رقم خواهد خورد، به‌خصوص اینکه روزهای اول امسال نیز، روزهای خوبی برای بازار سرمایه بوده است.

وی می‌افزاید: اگرچه حجم معاملات در روزهای ابتدایی امسال کم بود؛ ولی بازار مثبت بود که نشانگر رشد کوتاه‌مدت تا انتخابات ریاست جمهوری در بازار است؛ لذا اگرچه گروه‌هایی می‌توانند مستعد رشد باشند که در زمره آن‌ها، گروه ساختمانی است، اما طبق روال همیشه که یک رخداد سیاسی می‌تواند اثرات مثبتی در بازار داشته باشد، گروه‌هایی همچون خودرویی‌ها می‌توانند گروه مناسبی برای رشد بازار سرمایه باشند.

اختری‌زاده معتقد است که گروه ساختمانی هم‌پتانسیل سرعت بخشیدن به تحرکات مثبت بازار سرمایه را دارد؛ از سوی دیگر، با توجه به اینکه قیمت نفت رشد داشته، تصور می‌رود که گروه پالایشی‌ها و پالایشگاه‌ها هم، مستعد رشد باشند؛ اما درمجموع، تا انتخابات، شاخص بورس مثبت خواهد بود؛ اگرچه ممکن است این رشد به‌صورت دستوری باشد؛ اما به‌هرحال خود بازار به‌صورت نموداری و فاندامنتالی، مثبت است.

وی بابیان اینکه ۹۵ سالی بود که سهم‌های کوچک، در بازار سرمایه سود دادند و سهامداران آن‌ها، سود زیادی دریافت  کردند؛ بنابراین بیشترین بازدهی از سوی سهم‌های کوچک بود؛ اما امسال سهم‌هایی که رشد چند ده‌درصدی و چند صددرصدی در سال گذشته داشتند، به فاز اصلاح خواهند رفت و سهم‌هایی با بنیاد مناسب، رشد خواهند کرد.

انتقال پول‌ سرمایه‌گذاران از اوراق دولتی به سهام

اختری‌زاده گفت: به نظر می‌رسد امسال، سالی است که تحلیلگرانی که هم بحث بنیادی را مدنظر قرار می‌دهند و هم بحث تکنیکال را، معتقدند که هر سهمی را نباید خرید؛ بلکه سهم‌هایی که در سال ۹۵ افت داشتند، باید مدنظر قرار  گیرند و البته تعداد سهامی که رشد بنیادی خوبی داشتند هم، کم نیست و در کل، بازار مستعد رشد بوده و فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه فراهم است.

این تحلیلگر بازار سرمایه خاطرنشان کرد: حتی برای سرمایه‌گذارانی که با دید کوتاه‌مدت به بازار نگاه می‌کنند هم، موقعیت مناسبی برای ورود به بازار است؛ ضمن اینکه از بعد دیگر نیز، اوراق مشارکت که یکی دو ماه پیش درصد سود بالایی داشتند؛ اکنون به سمت سودهای معقول رفته‌اند؛ اگرچه باعث شده بودند که رغبت سرمایه‌گذاران برای ورود به بازار سرمایه کاهش یابد، اما اکنون سود این اوراق تعدیل‌شده و تقریباً روی ۲۲ درصد ایستاده است و حتی می‌تواند پایین‌تر هم بیاید؛ درحالی‌که در مقاطعی تا ۲۷ درصد نیز سود می‌دادند؛ بنابراین همین امر باعث شده که پول‌ها از اوراق به سهام منتقل شود؛ چراکه سهام سود بهتری دارد.

وی ادامه داد: البته رشد پیش رو در بازار سرمایه به مفهوم این نیست که بازار هرروز رشد داشته باشد، ولی در کل، قیمت‌ها رو به بالا خواهد بود و رشد اقتصادی در بازارهای دیده خواهد شد، اگرچه باید دید که آمارهای اعلامی از سوی مرکز آمار روی رشد اقتصادی چقدر در بخش واقعی اقتصاد خود را نشان خواهد داد.

اختری‌زاده ادامه داد: صرف انتشار آمار از سوی مرکز آمار، سرمایه‌گذاران و فعالان بازار سرمایه را قانع نخواهد کرد، بلکه باید رونق در بازار سرمایه که بخش واقعی اقتصاد است، حس شود؛ به‌نحوی‌که باید رونق در معاملات مسکن  مشاهده شود، یا در بخش تولید این رونق را حس کرد؛ هنوز اثر این آمار در بورس دیده نشده است؛ اگرچه بسیاری از بخش‌ها با رشد مواجه بوده‌اند و حتی معاملات مسکن نیز رونق گرفته است و بر اساس اعلام رسمی، معاملات ۵ تا ۸ درصد رشد داشته است؛ پس اگر این رشدها واقعی باشد و به بورس منتقل شود، افق خوبی را برای بازار سرمایه می‌توان متصور بود.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: رشد بخش‌های مختلف را باید ملموس‌تر در بورس دید و احساس کرد، ولی درمجموع با اخباری که منتشرشده، نشانه‌های این پدیدار شده است که در افق کوتاه‌مدت هم، بازار سرمایه رشد خوبی را انتظار می‌کشد.

بازارهای موازی، رمق بورس را گرفتند

همچنین عباس آرگون، کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز معتقد است برای اینکه شاهد تحرک و رشد سرمایه‌گذاری در بازار بورس و سرمایه باشیم، باید جذابیت‌ها برای سرمایه‌گذاران ایجاد شود؛ این در حالی است که بازارهای موازی بازار سرمایه، با نرخ بازدهی بالایی که دارند، عملاً قدرت رقابت را از بازار بورس و سرمایه گرفته‌اند.

وی معتقد است: بانک‌ها بدون مالیات و نبود ریسک سود بالای ۲۰ درصد می‌دهند ولی ما در بازار بورس شاهد بازدهی  منفی بودیم و با این شرایط کسی حاضر به سرمایه‌گذاری نمی‌شود. این‌یک واقعیت است که بازار سرمایه هم‌اکنون در کشور ما هیچ جذابیتی برای سرمایه‌گذاری ندارد و نقد شوندگی هم در بازار بسیار کند است؛ ما سال گذشته نمادهایی را داشتیم که بیش از ۵، ۶ ماه بسته بودند. به اعتقاد من برای رفع شرایط کنونی همه این‌ها باید اصلاح شود تا شاهد حضور پررنگ سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه باشیم اتفاقی که می‌تواند به رونق تولید و اشتغال منجر شود.

آرگون می‌گوید: عمده رشد اقتصادی معطوف به ظرفیت‌های خالی حوزه نفت و مربوط به بخش‌های صنعتی و تولیدی نبود و ما برای رشد اقتصادی واقعی باید به دنبال رشد این بخش‌ها باشیم و امیدوارم که در سال جاری رشد اقتصادی از حوزه نفت فراتر رود و به بخش صنعت و تولید برسد که باعث گردش واقعی چرخ‌های اقتصاد کشور خواهد شد.

 
 

منبع خبرگزاری مهر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین اخبار


تداوم رکود در بازار سهام

تداوم رکود در بازار سهام

تداوم رکود در بازار سهام دنیای اقتصاد– زهرا رحیمی‌: روز گذشته شاخص کل بورس تهران با افت 270 واحدی مواجه شد و به ...

تدوین مکانیزم کشف قیمت دلار

تدوین مکانیزم کشف قیمت دلار

دنیای اقتصاد: بانک مرکزی مقرراتی را ابلاغ کرد که ضمن به رسمیت شناختن بازار آزاد ارز، روش کشف و اعلام قیمت را شفاف ...

بورس تهران در مرز هشدار

بورس تهران در مرز هشدار

دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با ریزش 536 واحدی در یک قدمی کانال 64 هزار واحدی قرار گرفت؛ جایی که ...

بورس؛ پیشرو در واگذاری‌های دولتی

بورس؛ پیشرو در واگذاری‌های دولتی

دنیای اقتصاد- از زمان ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۸۴ تاکنون، ۵۴ درصد کل واگذاری‌ها از طریق بورس اوراق بهادار انجام ...