نوسانات بازارهای موازی، فضای روانی را ایجاد کرد که قیمتها در بازار ارزنیز مسیر افزایشی را طی کند. به گفته فعالان، اولین موضوعی که انتظارات معاملهگران ارزی را افزایشی کرد، رشد قیمت سکه و شکست چند سطح مقاومتی در بازار بود. سکه تمام بهار آزادی از ابتدای هفته با سرعت زیادی در مسیر افزایشی قرار گرفت و پس از اصلاح قیمتی روز دوشنبه، روز گذشته یک بار دیگر پا به جاده افزایشی گذاشت. سکه در چهارمین روز هفته یکی از مهمترین مرزهای مقاومتی یعنی نقطه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را شکست و به قیمت ۲ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان رسید. این قیمت ۹۰ هزار تومان بالاتر از روز دوشنبه بود و موجب شده بود که سکه به سقف تاریخی جدیدی برسد. با این حال، پس از لمس این نقطه معاملهگران بار دیگر فروشنده شدند و با افزایش عرضه قیمت به زیر سطح ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بازگشت. آخرین قیمت سکه حدود ساعت ۴ بعدازظهر، ۲ میلیون و ۴۹۷ هزار تومان بود که ۵۷ هزار تومان بالاتر از سومین روز هفته بود.در حالی که سکه افزایش خود را ادامه داد، ولی نتوانست بالای مرز مقاومتی خود را تثبیت کند و این موضوع میتواند انتظارات بازیگران این بازار را تا حدی تحتتاثیر قرار دهد.
به گفته فعالان، در کنار رشد قیمتها در بازار سکه و طلا، افزایش قیمت در بازارهای خودرو و مسکن در تغییر انتظارات معاملهگران و برخی مردم عادی اثر گذار بوده است. به گفته یکی از بازیگران با تجربه بازار، با قیمت فعلی سکه، ارزش دلارمیتواند بالای ۷ هزار و ۳۵۰ تومان قرار بگیرد. در این میان، از نظر برخی تحلیلگران، افرادی که بهدلیل جهش اخیر قیمت مسکن، قادر به خرید در آن بازار نیستند، بعضا تصمیم گرفتهاند به بازارهایی نظیر بازار ارز برای حفظ ارزش دارایی خود مراجعه کنند.
نقش ممنوعیت در رشد دلار
نکته قابل توجه آن است که بهدلیل ممنوعیت معاملات ارز در بازار آزاد، فروشندگان هزینه ریسک معامله را در شرایط امنیتی از خریدار اخذ میکنند. از سوی دیگر، از آنجا که نوسانات قیمتی در بازار ارز بالا رفته است، واسطهها سعی میکنند قیمت فروش به خریداران عادی را بالاتر اعلام کنند. واسطهها از این جهت قیمتهای بالاتری را اعلام میکنند که خود بتوانند به سرعت با قیمت پایینتر ارز خود را جایگزین کنند. در واقع زمانی که قیمت دلار در میان معاملهگران ۷ هزار تومان است، این عده قیمت دلار را به مردم عادی در کمترین حالت ۷ هزار و ۱۰۰ تومان اعلام میکنند. آنها در این میان، سود ۱۰۰ تومانی به ازای هر ارز را برداشت میکنند و بلافاصله ارز فروخته شده خود را جایگزین میکنند. نشانههای زیادی مبنی بر بالا بودن ارزش دلار در بازار داخلی وجود دارد. اولین نشانه مربوط به قیمت بازارهای همسایه بوده است. روز گذشته در حالی که قیمت دلار در بازار تهران به بالای مرز ۷ هزار تومانی رفت، ارزش این ارز در تمام شهرهای مرزی زیر ۶ هزار و ۹۰۰ تومان بود. با محاسبه قیمت حواله درهم نیز ارزش دلار در بازار داخلی بالای ۶ هزار و ۹۰۰ تومان نبود. در این میان، دلار تنها در مقایسه با سکه باید قیمت بالاتری داشته باشد.
البته این نکته را نیز باید در نظر داشت که سکه خود با در نظر گرفتن مالیات ارزش افزوده بالای ۲۰۰ هزار تومان حباب دارد. بدون در نظر گرفتن مالیات ارزش افزوده، حباب سکه حدود ۴۰۰ هزار تومان بود.در واقع ارز و سکه هماکنون هر دو دارای حباب هستند؛ در شرایط عادی وقتی این دو دارایی دارای حباب هستند، انتظار معاملهگران بر احتمال بیشتر اصلاح قیمت هاست؛ با این حال، در شرایطی که انتظارات تا حدی تغییر کرده است، ممکن است قیمتها در هر دو بازار رشد بیشتر و در نتیجه حباب افزونتری را ثبت کنند. البته بیشتر معاملهگران بازار عنوان میکنند، بازار در شرایط فعلی بیشتر به اخبار توجه میکند و در صورتی که خبر مثبتی منتشر شود، ممکن است با سرعت زیادی افت قیمت را تجربه کند.
نظر اتحادیه در مورد افزایش سکه
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با بیان اینکه سکه در حالحاضر حدود ۴۰۰ هزار تومان حباب دارد، اظهار کرد: قیمت سکه بهشدت هیجانی و غیرمعقول بالا رفته که علت اصلی آن نوسانات ارزی و افزایش تقاضا است. به گزارش سایت طلا، ابراهیم محمدولی با اشاره به جو روانی موجود در ایران مبنی بر بازگشت تحریمها، خاطرنشان کرد: این جو تمام بازارها از جمله طلا و سکه را تحتتاثیر قرار داده اما لازم است نظارت جدی بر این بازار صورت گیرد.محمدولی با اشاره به کاهش قیمت اونس جهانی طی هفته جاری بیان کرد: این کاهش قیمت، طلا را در محدوده مشخصی نگه داشته اما نتوانست مانع از افزایش نرخ سکه شود.رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با بیان اینکه افزایش قیمت طلا به نسبت سکه طبیعی بوده است، افزود: طلا نیز به میزان کمی حباب دارد اما در مقایسه با افزایش قیمت سکه روند معقولانهتری داشته است.او درباره چشمانداز این بازار در روزهای آینده اظهار کرد: اگر بانک مرکزی سکههای پیش فروش شده را به مردم تحویل دهد تا حدودی میتواند جلوی این افزایش قیمت را گرفته و به تنظیم بازارکمک کند.
در کنار سکه تمام، روز گذشته قیمت سکههای کوچک و طلای ۱۸ عیار نیز افزایشی شد. در چهارمین روز هفته، نیم سکه ۲۱ هزار تومان افزایش یافت و به قیمت یک میلیون و ۲۳۰ هزار تومان رسید. ربع سکه نیز با ۱۰ هزار تومان رشد قیمت ۷۰۵ هزار تومانی را تجربه کرد. در این میان، هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز از قافله عقب نماند و با ۴ هزار تومان رشد به بهای ۲۰۹ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. روز گذشته در بازار آتی سکه نیز قیمت معاملات آتی در مقطعی به بالای ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رفت. روز گذشته همچنین اعلام شد از امروز ۲۳ خرداد، وجه تضمین اولیه قراردادهای آتی به شش میلیون و ۸۵۰ هزار تومان افزایش پیدا میکند. آخرین مبلغ برای وجه تضمین اولیه قراردادهای آتی، شش میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود.
رئیسکل بانک مرکزی نیز روز گذشته افزایش بهای سکه را بیشتر به عوامل روانی نسبت داد و عنوان کرد مشکلی در سمت عرضه وجود ندارد. وی عنوان کرد که در طرح پیشفروش ۷ میلیون سکه فروخته شده است.همچنین رئیس شورایعالی کانون صرافان، با اشاره به گرایش سرمایههای مردم برای تبدیل به ارز و سکه اظهار کرد: به دلیل تصمیمات جدید دولت برای ارز، سرمایههای مردم به سمت خرید سکه سوق پیدا کرده که همین افزایش تقاضا نسبت به عرضه، سبب ایجاد حباب در قیمت سکه شده است. سعید مجتهدی، بانک مرکزی را متولی ایجاد آرامش در بازار دانست و ادامه داد: بانک مرکزی همواره برای کنترل بازار تلاش کرده است و در حال حاضر نیز باید برنامههایی در راستای واقعی کردن قیمت سکه در بازار انجام دهد.مجتهدی با بیان اینکه صرافان دارای مجوز رسمی از بانک مرکزی اجازه عرضه سکه را دارند، افزود: مردم باید برای متضرر نشدن و دریافت سکه تقلبی بهجای سکه طلا فقط از صرافیهای مجاز خرید و از صرافی فاکتور رسمی دریافت کنند.وی مقصد پولهای سرگردان در بازار را خرید سکه دانست و گفت: امیدواریم بانک مرکزی با تمهیدات خود بازار را آرام کند.