48000408 21 98+
info@toseabnieh.ir
شنبه تا پنجشنبه 8 تا 18
ایران، پس از آنکه مدیرعامل بانک مسکن اعلام کرد از امسال 60 هزار نفر از سپرده گذاران صندوق پسانداز مسکن یکم از دریافت وام انصراف دادند که «34 هزار فقره از این رقم در 10 ماهه امسال بوده» جدیدترین آمار بانک مسکن از پرداخت تسهیلات ساخت نیز نشان میدهد تسهیلات پرداختی در 10 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال پیش 20 درصد کاهش دارد که کارشناسان این دو رخداد را به مثابه «رکود» بازار مسکن قلمداد میکنند.
جهش 90 درصدی قیمت مسکن که در کمتر از یک سال در بازار مسکن رقم خورد سهم تسهیلات را در کم کردن هزینه خرید و ساخت مسکن کاهش داد به این دلیل تمایل به دریافت وام از هر دو طرف خریدار و سازنده افت پیدا کرد.
کاهش 6 هزار تسهیلات ساخت
آمار بانک مسکن نشان میدهد در حالی که در۱۰ ماهه سال گذشته ۲۹ هزار و ۳۵۸ تسهیلات ساخت مسکن پرداخت شد، این عدد امسال به ۲۳ هزار و ۷۰۰ فقره کاهش یافته است. پرداخت تسهیلات ساخت مسکن در دیماه امسال هم نسبت به دیماه سال گذشته روند نزولی دارد. در دی ماه امسال تعداد ۲ هزار و ۲۵۶ تسهیلات ساخت مسکن به سازندگان پرداخت شده است؛ حجم ریالی تسهیلات معادل ۲۷۴ میلیارد و ۸۸۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده است در حالی که در دی ماه سال گذشته تعداد ۴ هزار و ۷۳۱ تسهیلات ساخت مسکن به سازندگان پرداخت شده بود که حجم ریالی این تسهیلات نیز رقمی بالغ بر ۳۸۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است.
رکود فعالیتهای ساخت و ساز
مقایسه عملکرد بانک مسکن در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به سازندگان در دو مقطع زمانی دی ماه ۹۷ به دی ماه ۹۶ و ۱۰ ماهه اول سال ۹۷ به ۱۰ ماهه اول سال ۹۶ نشان میدهد کاهش آمار پرداخت تسهیلات ساخت به سازندگان در دو مقطع مورد بررسی در سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل عمدتاً ناشی از رکود فعالیتهای ساخت و ساز است؛ تحت تأثیر جهش قیمت مصالح ساختمانی و افزایش شدید قیمت زمین در کنار نااطمینانی از شرایط پیش رو از بابت امکان فروش واحدها در سال بعد، بخشی از سازندهها موقتاً از ورود به پروژههای ساختمانی جدید خودداری کردند که کاهش تعداد و حجم ریالی پرداخت تسهیلات ساخت در بخش مسکن در سالجاری ناشی از این موضوع است.
مجموع تسهیلات پرداختی
از مجموع تسهیلات پرداخت شده به سازندگان در ۱۰ ماهه اول سالجاری در قالب تسهیلات مشارکت مدنی براساس گزارش اعلام شده از سوی بانک مسکن، مبلغی بالغ بر ۶۳۶ میلیارد و ۴۱۷ میلیون تومان مربوط به تسهیلات مشارکت مدنی انفرادی در قالب تسهیلات با سپرده و بدون سپرده بوده است. ۶۵ میلیارد و ۹۹۰ میلیون تومان از این تسهیلات به تعاونیهای مسکن، هزار و ۳۷۹ میلیارد و ۲۱۸ میلیون تومان به مجتمعهای مسکونی، ۱۵۵ میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان به عنوان تسهیلات متمم طرح مسکن مهر در قالب تسهیلات انفرادی، مجتمع و تعاونی پرداخت شده است. ۱۱ میلیارد و ۹۹۰ میلیون تومان از این تسهیلات در قالب تسهیلات مشارکت مدنی به اقشار خاص و ۱۴۳ میلیارد و ۹۷۰ میلیون تومان از آن نیز در قالب سایر موارد تسهیلاتی به سازندگان در قالب عقود مشارکتی پرداخت شده است.
در حالی سهم تسهیلات در معاملات و ساخت مسکن کم رنگ شده که از سال 92 مهمترین برنامه دولت در بخش مسکن افزایش قدرت خریداران از طریق افزایش رقم تسهیلات از 20 میلیون به 160 میلیون تومان بود. این سیاست توانست بازار مسکن را از رکود چند ساله خارج کند و در سال 96 معاملات مسکن بدون جهش قیمت افزایش یافت اما از اواخر این سال قیمت مسکن تحت تأثیر شرایط اقتصادی ایجاد شده و افزایش قیمت ارز و بیثباتی در بازارهای دیگر بدون وقفه رشد کرد. بر اساس آمار بانک مرکزی رشد قیمت مسکن در یکسال 90 درصد بوده است. جهش قیمت نه تنها در بازار مسکن که در بازارهای کالایی دیگر هم توان خرید متقاضیان را بشدت کاهش داده و متقاضیان مصرفی به ناچار از بازار خارج شدند. از طرف دیگر افزایش ریسک برای سرمایه گذاران در بخش مسکن را بالا برده و سازندگان، ساخت و ساز را کاهش دادهاند. کاهش تقاضا و کاهش ساخت در بازار مسکن به معنی رکود دوباره این بازار پس از رونق کوتاه مدت است. به خاطر کاهش اثر وام، وزیر راه و شهرسازی افزایش دوباره تسهیلات مسکن را منتفی دانسته و برنامه جدید دولت در 2 سال آینده را افزایش ساخت و عرضه نام برده است. به گفته محمد اسلامی ساخت 400 هزار مسکن که بیشتر آن برای دهکهای کم درآمد است برنامه پیش روی بخش مسکن خواهد بود.
تداوم رکود در بازار سهام دنیای اقتصاد– زهرا رحیمی: روز گذشته شاخص کل بورس تهران با افت 270 واحدی مواجه شد و به ...
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی مقرراتی را ابلاغ کرد که ضمن به رسمیت شناختن بازار آزاد ارز، روش کشف و اعلام قیمت را شفاف ...
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با ریزش 536 واحدی در یک قدمی کانال 64 هزار واحدی قرار گرفت؛ جایی که ...
دنیای اقتصاد- از زمان ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۸۴ تاکنون، ۵۴ درصد کل واگذاریها از طریق بورس اوراق بهادار انجام ...