برای اجرای موفق یک ایده و یا پیش برد یک کسب و کار، باید هرکس از تخصص خود استفاده کرده و برای انجام سایر امور، با متخصصین آن حوزه همکاری کند.
برای پیشرفت کسب و کار همکاری در رابطه با مسائل مالی و برای این منظور جذب سرمایه نیز به موفقیت شما کمک میکند.
یکی از مشکلات کسب و کار ها برآورد نادرست هزینه ها است، برآورد نا درست هزینه ها میتواند منجر به شکست یک کسب و کار شود.
در کشور های در حال توسعه و از جمله ایران تقریبا همه ی کسب و کار ها با این مشکلات رو به رو هستند که جذب سرمایه راه کاری است که به کنترل و بهبود شرایط کمک میکند و نجات دهنده است.
در مسیر راه اندازی و توسعه یک کسب و کار، ابهامات زیادی وجود دارد، این ابهامات چالش هایی را به همراه دارند که این چالش ها منجر به بروز ضرر و زیان های پیش بینی نشده برای کسب و کار ها میشوند.
کلینیک کسب و کار
بنابراین باید منابع مالی کافی برای جبران این ضرر ها وجود داشته باشد. که این خود دلیلی بر ضرورت جذب سرمایه در راستای موفقیت کسب و کار است
صاحبان کسب و کار برای جذب سرمایه به چه نیاز دارند؟
صاحبان کسب و کار برای جذب سرمایه، نیاز دارد موارد زیر را دقیق بررسی و مشخص کند.
زمان مناسب برای سرمایه گذاری و جذب سرمایه را مشخص کند.
سرمایه گذاران مناسب برای کسب و کار خود را شناسایی کند.
اصول برقراری ارتباط و جلب نظر سرمایه گذاران را بداند.
نحوه ارائه (Pitch) صحیح را بداند.
راهکار های موفقیت در جذب سرمایه
برای آنکه بتوانید در جذب سرمایه موفق باشید،باید بتواند شرکت خود را برای سرمایه گذار به خوبی معرفی و ارائه کنید،برای معرفی درست باید زمان بندی و برنامه ریزی کنید.
پس معرفی شرکت به سرمایه گذار،نیاز است خلاصه ای از برنامه های اجرایی کسب وکارتان را در اختیار سرمایه گذار قرار دهید.
سرمایه گذار بابررسی برنامه های کاری شما،در خصوص سرمایه گذاری روی کسب وکارتان بهتر میتواند تصمیم بگیرد.
در این راستا شما باید موارد مختلفی را در اختیار سرمایه گذار قرار دهید تا بتوانید خودتان را به سرمایه گذار اثبات کنید و نشان دهید کسب وکارتان ارزش sرمایه گذاری دارد.
انواع روش های جذب سرمایه
جذب سرمایه استراتژی خاص خود را دارد و باید قبل از انجام هر کاری پیش نیاز های آن فراهم شده باشد. صاحب کسب و کار باید موقعیت فعلی و موقعیت هدف کسب و کار خود را در نظر بگیرد و با توجه به شرایط موجود، روش جذب سرمایه را انتخاب کند.
کلینیک کسب و کار
طبیعتا جذب سرمایه باید با موقعیت فعلی و هدف کسب و کار و همچنین شرایط فعلی، متناسب باشد و کسب و کار را در راستای موفقیت و رسیدن به اهداف یاری کند. جذب سرمایه در ابعاد و اندازه های مختلفی صورت می گیرد.
برخی از استارت آپ هابا توجه به مرحله ای که در آن قرار دارند، برای رفع نیاز مالی خود باید به شتاب دهنده ها مراجعه کند و برخی دیگر برای جذب رقم های بالاتر باید به فرشتگان سرمایه گذار.
شتاب دهنده
Accelerator
از روش های جذب سرمایه که خصوصا در مراحل اولیه راه اندازی کسب وکار کاربرد دارد و مورد توجه قرا میگیرد،شتاب دهنده ها هستند.
شتابدهنده (Accelerator) یک ساختار منسجم و مشخص در جهت حمایت و توسعه کارآفرینی نوآورانه و دانشبنیان است.در جذب سرمایه به شیوه ی شتاب دهنده،به کسب وکار ها فرصتی داده میشود که در حضور متخصصان تیم شتاب دهنده، طرح خود را بیانکرده و در مورد مزایا و کاربرد آن توضیح دهند.
از میان شرکت کنندگان، ایده برتر و بهتر را انتخاب کرده و روی آن سرمایه گذاری میکنند و در یک بازه زمانی کوتاه مدت آنها را در زمینههای مختلف مشاوره و یاری میدهند. اکثر مؤسسان شتاب دهنده ها، کارآفرینان باتجربه در زمینه تکنولوژی هستند.
جذب سرمایه به روش شتاب دهنده، استارت آپ ها را در گردآوری سرمایه، محل کار، نیروی کار و تعیین اهداف جهت رسیدن به موفقیت کمک میکنند.
شتابدهندهها تنها حامی مالی نیستند و با سرمایهگذاران تفاوتهای بسیاری دارند.این روش از جذب سرمایه در مرحله قبل از راه اندازی صورت می گیرد. نحوه سرمایه گذاری شتاب دهنده ها معمولا به این صورت است که پس از انعقاد قرارداد شروع به همکاری؛ شتابدهنده ها در ازای حمایت، درصدی از سهام کل را دریافت می کند. میزان درصد سهام توافقی می باشد و با رضایت طرفین تعیین می شود.
فرشتگان سرمایه گذاری
سرمایه-گذاران-فرشته
در میان روش های مختلف جذب سرمایه،سرمایه گذاری به شیوه ی فرشتکان سرمایه گذاری از محبوبیت ویزه ای برخوردار هستند.
فرشتگان کسبوکار را حلقههایی واسط هستند که شکاف میان
سرمایهگذاری در مرحله کشت ایده و سرمایهگذاری مخاطرهپذیر را پر مینمایند و به همین جهت، نقشی بسیار کلیدی در موفقیت کسب وکار ها ایفاء مینمایند.
جذب سرمایه به شیوه ی فرشتگان سرمایه معمولا زمانی به کسب و کار تزریق میشوند که کسب وکار به یک ثبات نسبی رسیده باشد.در واقع کسب وکار،سرمایه اولیه را فراهم اورده،ایده پیاده سازی شده و تاحدودی پیشرفت کرده است حالا در این مرحله نوبت فرشتگان سرمایه گذاری است که وارد عمل شوند.
کلینیک کسب و کار
فرشتگان سرمایه گذاری،کارآفرینان یا مدیران بازنشسته و موفق شرکتهای فناور هستند که با استفاده از سرمایه شخصی، در برخی ایدههای مناسب و دارای پتانسیلهای بالقوه، سرمایهگذاری میکنند.
در جذب سرمایه به شیوه ی فرشتگان سرمایه گذار،سرمایه گذاران افراد ریسک پذیری هستند که براساس فعالیتها و تجارب قبلی خود، میتوانند ایدههای دارای شانس تجاریسازی موفق را شناسایی نمایند.
با توجه به ماهیت ایده یا فناوری استارتآپ، پتانسیلهای بازار و هزینههای تحقیق و توسعه، تأمین مالی صورت گرفته توسط فرشتگان کسبوکار میتواند هزینههای کسبوکارهای نوپا را به مدت ۱۲ تا ۱۸ ماه پوشش داده تا تیم کاری تکمیل شده و محصول نهایی نیز ساخته و تولید شود.
یکی از چالش هایی که هنگام جذب سرمایه به شیوه ی فرشتگان سرمایه گذاری با آن رو به رو خواهید بود، ارزشگذاری ایده یا فناوری است،صاحبان کسب وکار باید بتوانند سهم سرمایهگذار در منافع آتی را تعیین نمایند.