48000408 21 98+
info@toseabnieh.ir
شنبه تا پنجشنبه 8 تا 18
امروزه، اکثریت مردم در شهرها متمرکز شده اند و تخمین زده میشود که تا سال 2030، مناطق شهری سه برابر شود. گویی ما برای ده سال آینده روزانه شهری به اندازه روتردام میسازیم. سال گذشته، درصد جمعیت شهری 54٪ بود که در مقایسه با دهه 60 ‘20 درصد افزایش داشت و بسیار بالاتر از سال 1800 بود، زمانی که فقط 2٪ از جمعیت در یک شهر زندگی میکردند. شهرنشینی در حال رونق است و همچنان ادامه خواهد داشت. پیش بینیها تا جایی ادامه دارد که حتی میگویند 64٪ از کشورهای در حال توسعه و 86 از کشورهای پیشرفته تا سال 2050 شهری خواهند بود.
افزایش انتقال جمعیت از مناطق روستایی به مناطق شهری و همچنین توانایی جامعه در انطباق با تغییرات، سوالاتی جدی به وجود آورده و متخصصان در تلاشند تا چالشها را به بهترین شکل پاسخ دهند. با وجود یک بحث طولانی و عمومی در مورد معایبی که شهرنشینی میتواند ایجاد کند، شهرها در حال رونق هستند و این واقعیت اجتناب ناپذیر است.
یک کلانشهر توسعه یافته به عنوان یک مرکز توسعه و موتور اقتصادی نقش مهمی را ایفا میکند. اما این امر تنها در صورتی اتفاق میافتد که برنامه ریزی و مدیریت شهری به نحو بسیار خوبی انجام شود. به منظور دستیابی بهاین مهم، دولت محلی باید این کار را به صورت متمرکز انجام دهد و کارکنان خوب آموزش دیده، سیاستهای مناسب و گزینههای کافی برای تأمین بودجه داشته باشد.
به طور خلاصه، مدیریت شهری یک حوزه بسیار پیچیده است که شامل استراتژیها، فعالیتها و ابزارهایی است که باعث میشود یک شهر کارساز باشد. کارساز بودن یک شهر میتواند بدین معنی باشد که زیرساختهای شهر قابل دسترسی و کاربردی است، منابع و خدمات مورد نیاز در دسترس هستند و به روشی عادلانه در مردم تقسیم میشوند، منافع ذینفعان مختلف، به ویژه شهروندان، به خوبی در تصمیم گیری و تحولات آینده در نظر گرفته میشوند. یکی از نیازمندیهای یک شهر، سیاستهای محکمی است که مجوز سرمایه گذاری، مشارکت و پیشرفتهای مختلف را داده و در مورد آنها قانونگذاری کند. از این طریق یک شهر میتواند جو اجتماعی، محیطی و اقتصادی خود را بهبود ببخشد، گزینههای معیشتی بیشتری را ارائه دهد و از کارآفرینی در مقیاس کوچک و متوسط و سایر فعالیتهای با ماهیت تجاری پشتیبانی کند. بهبود شرایط زندگی به معنای داشتن گزینههای مسکن ارزان قیمت و در دسترس و در نظر گرفتن پایداری محیط زیست، مدیریت پسماند، کاهش و سازگاری تغییرات آب و هوایی است. همهاین جنبهها باید در سطح مدیریت محلی و با در نظر گرفتن حوزهها و زمینههای گستردهتر برنامه ریزی و مدیریت شوند.
مديريت شهري به تمامي نهادها، سازمانها و افرادي گفته مي شود كه به صورت رسمي يا غيررسمي در فرآينـد مديريت شهر اثرگذار هستند. پس مديريت شهري فقط شهرداري و شوراي شهر نمي باشـد و هـر عنصـري كـه بـه شكلي در فرايند مديريتي شهر اثري دارد در اين حيطه قرار دارد .
به طور کلی، مدیریت شهری در استراتژی یک شهر، انسجام و همخوانی ایجاد میکند و انتظارات ذینفعان مختلف را به گونهای که برنامهها عملی و متناسب با واقعیت روزمره شهر باشد، متحد میکند.
مدیریت شهری علاوه بر هموار کردن راه برای چشم انداز مشترک توسعه، میتواند برای شهرها و شهروندان بسیار سودمند باشد. در حالی که برخی از افراد بیشتر تصویر کشورهای پیشرفته را با فضاهای کاملاً برنامه ریزی شده و منابع فراوان در ذهن دارند، اما مهم است که بدانیم مدیریت شهری، چیزی فراتر از آن است. مدیریت شهری موجب تغییر در زندگی در کشورهای در حال توسعه میشود و امکان مداخلات در مقیاس متفاوت را با توجه به نیازها و منابع هر مکان خاص فراهم میکند.
مدیریت و توسعه شهری میتواند شهرها را هم برای ساکنان و هم برای مشاغل قابل زندگی و جذاب سازد که منجر به پیشرفتهای بعدی میشود.
به حداکثر رساندن پتانسیل مناطق شهری مستلزم نهادینه سازی مکانیزمهای هماهنگی، برنامه ریزی و پاسخگویی در میان ذینفعان مختلف است. با این حال، بسیاری از دولتهای شهری با محدودیتهای شدیدی در ظرفیت روبرو هستند، فاقد چشم انداز برای رفع رشد شهری هستند و به اطلاعات / دادههای بهتری در مورد فقر، محیط زیست و خدمات نیاز دارند.
از موارد ضرورت مدیریت شهری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مدیریت شهر هوشمند عبارت از بهره وری سازنده از پروژهها و خدمات پیشرفته از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) برای ارائه کاربردها و استراتژیهای مختلف برای عملکرد بهتر شهر است. در هر شهر هوشمند، یک پروژه جدید مانند آجری است که به توسعه خدمات و دستیابی از طریق سیستم مدیریت شهر هوشمند کمک میکند.
برخی از فواید مدیرت شهری که به اختصار توضیح داده شده:
هدف کلان مدیریت شهری، بهبود اثربخشی و تقویت فرآیندهای توسعه شهری و بهبود بهره وری شهری و تأمین شرایط بهتر در محلهای مسکونی به ویژه برای افراد فقیر و انجام این کار به روشهای پایدار است. مدیریت شهری، فرآیندهای توسعه شهری را به گونهای تقویت میکند که در جامعه متناسب با شرایط اجتماعی و اقتصادی افراد، شرایط و محیط مناسبی برای رشد افراد و زندگی راحتتر شهروندان فراهم آید. اهداف زیر میتوانند برای تمامیسیستمهای مدیریت شهری در قالب اهداف مدیریت شهری در نظر گرفته شود:
همه گیری ویروس کرونا موجب دگرگونی جهان در تمامی زمینهها شد و شهرها نیز از این قاعده مستثنی نبودند.
مدیریت شهرها به عنوان مسئول بهبود کیفیت زندگی شهروندان با چالشهای فراوانی روبه رو شد. برخی از شهرها در جهان توانستند این بحران را به خوبی مدیریت کرده و ضمن تاب آوری شهری، اقدامات اساسی در راستای حفظ و بهبود توانمندی و زندگی شهروندان در مقابله با کرونا انجام دهند. تعداد زیادی از شهرها با مدیریت نامطلوب مواجه بودند. مواجهه شهرها با همه گیری ویروس کرونا موجب تغییراتی در مدیریت شهری شد.
در دوران کرونا بیش از پیش ضرورت استفاده از ظرفیتهای محلی و منطقهای و استفاده از مشارکتهای شهروندی در تمامی جنبههای مدیریت شهری اعم از حمل و نقل، مدیریت پسماند و… آشکار شد. و در صورت عدم مشارکت و استفاده از ظرفیتها در شرایط بحرانی و غیرعادی، هیچ یک از ارکان مدیریت شهری توانایی ایفای نقش خود را نخواهند داشت. در دوران کرونا استقرار حکمروایی شهری و مدیریت شهری یکپارچه و مقتدر نیز موجب میشود تصمیمات درست و همگرا اتخاذ شود و به درستی اجرا شود و کنترل این همه گیری به نحو بهتری صورت گیرد.
یک مدیر شهری باید بتواند در دنیای رقابتی نقاط قوت و ضعف شهر خود را شناخته و درصدد تقویت مزایای رقابتی آن برآید. از این رهگذر است که شهر میتواند نقطه قابل اتکایی در شبکه جهانی شهرها بیابد و کارکردهای خود را در نظام سرمایه داری بینالملل بهبود بخشد. بدین ترتیب «مدیر شهری» با «مدیر شهرداری» تفاوتهای بسیار دارد چهاینکه اولی مسئول ارتقای قابلیتها و توانمندیهای شهر و شهرنشینان است در حالیکه دومی بیشتر مجری است و پاسخگویی آن تنها محدود به نحوه عملکرد است و نه نتایج و پیامدها. بسیاری، معتقدند که جامعهاینده، جامعهای شهرنشین خواهد بود؛ بنابراین، شهرها به جای این که مکانهایی بیثمر برای سرمایهگذاری اقتصادی یا تراکم کارگران بیکار با انبوه مشکلات اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی باشند؛ باید که به مراکز رشد و پویایی اقتصادی و اجتماعی، در چارچوب ملی، بدل شوند. این مراکز، باید که آفرینشگر فرصتهایی ارزنده برای رفاه و توسعه نه تنها جمعیت ساکن در آن، بلکه جمعیت تمامیکشور باشد.
از وظایف مدیریت شهری می توان به موارد زیر اشاره کرد: