• منطقه 22 - شهرک گلستان- ساحل شرقی دریاچه چیتگر - برج تجارت لکسون - طبقه 6

48000408 21 98+

info@toseabnieh.ir

شنبه تا پنجشنبه 8 تا 18

اثرات زیست محیطی گردشگری (قسمت اول)

اثرات زیست محیطی گردشگری (قسمت اول)

اثرات زیست محیطی گردشگری (قسمت اول)

خلاصه

هدف این مطالعه شناسایی نقاط داغ ، محدودیت‌های تحقیقاتی و جهت‌گیری‌های تحقیقاتی آینده در ارزیابی اثرات زیست‌محیطی گردشگری (TEIA) است. ما مطالعات پایگاه داده اصلی Web of Science (WoS) را بر اساس هم‌نویسی ، هم‌روی کلمه کلیدی و جدول زمانی با VOSviewer و CiteSpace تجزیه و تحلیل کردیم. مشخص شد که چین، ایالات متحده، بریتانیا، استرالیا و اسپانیا مشارکت کنندگان اصلی TEIA هستند و گروه های تعاونی نسبتاً پایداری در میان نویسندگان تشکیل شده است. کانون‌های تحقیقاتی در 20 سال گذشته عمدتاً شامل: تأثیر فعالیت‌های گردشگری در مقاصد مختلف گردشگری بر محیط‌زیست، رویکردهای ارزیابی تأثیر گردشگری بر محیط‌زیست و راهکارهای کاهش تأثیر منفی گردشگری بر محیط‌زیست است. ما همچنین کمبود TEIA را در پنج جنبه زیر یافتیم: 1) مطالعات ناکافی در مورد تصمیم گیری کلان. 2) تجزیه و تحلیل تعامل پویا ناکافی . 3) تحقیقات ردپای گرمای گردشگری ناکافی؛ 4) مطالعات ناکافی در مورد اثرات مثبت گردشگری بر محیط زیست. و 5) نوآوری میان رشته ای ناکافی. بر اساس یافته‌ها، پیشنهاد می‌کنیم: 1) مطالعات بیشتر در مورد نوع فعالیت گردشگری، مقیاس زمانی، الگوی کلان، فرآیند زیست‌محیطی و تأثیر سیاست ارزیابی تأثیر گردشگری با متغیرها و عوامل بیشتری انجام شود. 2) تأثیر انواع مختلف گردشگری بر هر زیرسیستم محیطی و مسیرهای تعامل میان زیرسیستم ها از منظر حاکمیت سیستم بررسی شود. 3) مطالعه ردپای حرارتی تولید شده توسط فعالیت های گردشگری مورد توجه بیشتری قرار گیرد، به ویژه فعالیت های گردشگری در مقیاس بزرگ. 4) تأثیر مثبت فعالیت های گردشگری بر محیط زیست بوم شناختی، به ویژه اکوتوریسم مورد مطالعه قرار گیرد. 5) کاربرد نتایج ارزیابی TEIA با استفاده از روش های بین رشته ای مانند تجزیه و تحلیل داده های بزرگ افزایش می یابد .

 

کلید واژه ها

ارزیابی اثرات زیست محیطی گردشگری
انواع فعالیت های گردشگری
کانون های تحقیقاتی
روش های پژوهش
حاکمیت سیستم

معرفی

صنعت گردشگری جهانی به سرعت در حال رشد است و 10.3 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال 2019 و 10 درصد از کل اشتغال جهان را تشکیل می دهد [ 1 ]. به عنوان یک صنعت کم کربن، گردشگری یک صنعت پیشرو در مقابله با تغییرات آب و هوایی جهانی ، حفظ انرژی و کاهش انتشار است [ 2 ، ] و تأثیر آن بر محیط زیست اغلب کمتر از تأثیر منفی صنایع ثانویه است . بنابراین، بسیاری از شهرهای مبتنی بر منابع، به طور فعال در حال تبدیل شدن به شهرهای توریستی هستند [ 4 ، 5 ]. اگرچه بیشتر فعالیت‌های گردشگری با افزایش درآمد اقتصادی و ایجاد شغل برای مقاصد گردشگری مفید است، اما ممکن است از طریق فشرده‌شدن خاک ، فرسایش و تداخل با زیستگاه‌های حیوانات بر محیط زیست محیطی تأثیر بگذارد [6] ، [7] ، [8] . با این حال، محیط زیست تنها ناقل فعالیت های انسانی نیست. همچنین بخش بسیار مهمی از تجربه گردشگری است و عوامل محیطی به جنبه های کلیدی تصمیم گیری مردم در هنگام انتخاب مقاصد گردشگری ماجراجویی تبدیل می شوند [ 9 ]. بنابراین، محیط زیست سالم از نظر اکولوژیکی و توسعه سالم گردشگری مکمل یکدیگر هستند و تخریب محیط زیست به نوبه خود بر توسعه پایدار گردشگری تأثیر می گذارد. توسعه گردشگری باید بر اساس نتایج ارزیابی‌های اثرات زیست‌محیطی باشد که در راستای اهداف توسعه پایدار [ 10] ، [11] ، [12] است .

ارزیابی اثرات زیست‌محیطی گردشگری (TEIA) همواره موضوع داغ محافل دانشگاهی بوده است، اما بررسی ادبیات جامع مورد نیاز است زیرا اکثر مطالعات موجود بر اساس موارد و بررسی تغییرات در انواع فعالیت‌های گردشگری، متغیرهای اندازه‌گیری شده، محدوده زمانی است. و روش های تحقیق [ 13 ] و عدم اجماع در نتیجه گیری تحقیق، سوابق سیستماتیک و مرتب سازی. این مقاله مطالعات TEIA موجود را برای ارائه مرجعی برای تحقیقات آتی مرور می‌کند. تجزیه و تحلیل تحقیقات به سایر محققان کمک می کند تا تیم های تأثیرگذار TEIA را شناسایی کنند، و تجزیه و تحلیل نقاط تحقیقاتی و کمبودهای تحقیقاتی فعلی به محققان کمک می کند تا جهت تحقیقات آینده را شناسایی کنند.

بقیه این مقاله به شرح زیر سازماندهی شده است. بخش دوم به معرفی ادبیات از جمله منبع، روش جمع آوری و پردازش آن می پردازد. بخش 3 روند تغییرات تعداد انتشارات را در سال‌های مختلف توصیف می‌کند و نتایج تحلیل هم‌رویداد، تحلیل هم‌روی کلمه کلیدی و تحلیل جدول زمانی را ارائه می‌دهد. در بخش چهارم، موضوعات داغ تحقیق بر اساس تحلیل اقتصادسنجی و بررسی عمیق ادبیات موضوع مورد بحث قرار گرفته است. در نهایت، محدودیت ها و چشم اندازهای تحقیقات آتی در زمینه TEIA مورد بحث قرار می گیرد و نتایج تحقیق ، ارزش علمی و محدودیت های این مقاله خلاصه می شود.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.