دینگ دینگ بریم سراغ مهم ترین مسئله ای که هر استارتاپی که اوایل کارشه باید اطلاعات کامل در مورد آن داشته باشه فک کنم تا حالا حدس زدی این مشئله دقیقا چیه ، بهت تبریک میگم درست حدس زدی “جذب سرمایه گذار برای استارتاپ” !!
شده تا حالا یه جرقه به ذهنت برسه که، یه کسب و کار نوپا ( استارتاپ ) راه بندازی؟ میدونستی اگه پیگیریش نکنی، یه نفر دیگه اون کار رو راه میندازه؟ بعد با خودت نمیگی،کاش من زودتر جنبیده بودم؟ پس بجنب… ما در کنارت هستیم تا، به آرزوهات برسی…
حتما میدونی یکی از پایه های راه اندازی کسب و کار، داشتن سرمایه هست. برای اینکه بهتر این مبحث رو درک کنین، باید با انواع سرمایه گذارها آشنا بشین. و بعد قلق سرمایه گذاری رو گام به گام با هم یاد می گیریم. حیفه یه ایده فوق العاده داشته باشی، ولی نتونی شایستگی خودتو ثابت کنی.با ما همراه باش تا مراحل جذب یه سرمایه رو بهت بگیم. وگرنه با کوچکترین اشتباهی، باید فاتحه اون کسب و کار رو بخونی…
پیشنهاد می کنم قبل از مطالعه ادامه مطلب مقاله جامع استارتاپ چیست را مطالعه نمایید
انواع سرمایه گذار :
انواع سرمایه گذار بر طبق مراحل یه استارتاپ، تعیین میشه. طبیعیتا سرمایه مورد نیاز در مراحل ابتدایی استارتاپ، به مراتب کمتر از سرمایه مورد نیاز،در بخش های تولیدات وسیع هست. پس بر این اساس سرمایه گذارها، به چند سری تقسیم میشن. سرمایه گذارهای سری A. B. C ، که در ادامه براتون توضیح میدیم…
۱- مرحله بذر اولیه (seed) :
فرض کنین یه دونه توی خاک کاشتین، نیازهای این دونه با نیازهای یه درخت پرثمر یکسانه؟ مسلما نه. ابتدای کسب و کار وضعیت اون کسب و کار، شبیه همین دونه هست. با اندکی رسیدگی، میتونه رشد کنه. برا همین اسم این مرحله، بذر اولیه هست.
سرمایه این بخش صرف چیا میشه ؟
سرمایه ای که تو این مرحله به دست میارین، صرف چیزایی مثل، راه اندازی یه تیم حرفه ای، تحقیقات ابتدایی بازار، طراحی محصول نهایی و شناسایی کاربران میشه.
حالا سوال اینه که، از طرف چه افرادی، این سرمایه میتونه تامین بشه؟
اهاااااا …این شد یه سوال اساسی … این سرمایه میتونه پس انداز خودتون باشه، از یه دوست یا خانواده قرض بگیرین و یا حتی سرمایه یه کمپانی بزرگ باشه. سرمایه گذار در تامین مالی، درصدی از سهام رو می گیره. ( که البته ارزشش رو داره ) این یه نوع تعهد هست از سمت سرمایه گذار، برای کسب موفقیت. به این سرمایه گذارا، که اکثرا سرمایه گذار خصوصی هستن، سرمایه گذار فرشته هم میگن. این سرمایه گذارا، به دلیل ریسک بالاتر، تقاضای بازگشت سرمایه بیشتری دارن. در برابر این سرمایه گذارا، انعطاف پذیر باشین وگرنه طرح تو هوا می مونه …
پیشنهاد می کنم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع سرمایه مقاله ” بودجه بذر چیست “ را مطالعه کنید
۲- سرمایه گذاری سری A یا خطرپذیر :
این مرحله اولین سطح اصلی جذب سرمایه گذار برای استارتاپ،به حساب میاد. این سرمایه گذارای خطرپذیر در بعضی استارتاپ ها، می تونن تو مرحله بذر اولیه هم سرمایه گذاری کرده باشن.
چه زمانی روی استارتاپ ارزش گذاری میشه ؟
وقتی حجم سرمایه اون به مبلغ ۲-۱۰ میلیون دلار، رسیده باشه .
سرمایه گذار در این مرحله هم تقاضای دریافت مقداری از سهام رو داره. ( از ۲۰% تا ۳۰%، و گاهی تا ۵۰%) .پس برای این مورد هم باید انعطاف پذیر باشین. با ارائه طرح بلند مدت هم روند پیشرفت بهتری دارین، هم سرمایه گذار با خیال آسوده تری اعتماد می کنه.
درخواست سرمایه گذار در این سری :
تفاوت این سرمایه گذارا با سرمایه گذارای سری قبل اینه که، تمایل دارن تو هیئت مدیره عضویت داشته باشن. مقررات سخت گیرانه تر و در نتیجه کنترل بیشتری رو اعمال می کنن.
با این تامین مالی، معمولا چه کارایی انجام میشه ؟
بهینه سازی محصول، گسترش تیم، ارائه محصول به بازارهای مختلف و شناسایی دقیق بازار هدف . اگر محصول ایرادی داشته باشه، رفع می کنیم. با همون تعداد اعضا نمی شه کار کرد . و نیاز به افراد بیشتری داره این سطح از کسب و کار. وقتی تولید بیشتر می شه، بازارهای بیشتری رو باید تحت پوشش قرار بده. و طبیعیه که بازاریابی باید قوی تر بشه.
۳- سرمایه گذاری سری B :
میزان ارزش استارتاپ در این مرحله :
بر طبق برآورد، ارزشی به میزان ۵-۱۰ میلیون دلار ( بین ۵ تا ۵۰ میلیارد تومن ) داره.
این سرمایه از طرف چه افراد یا شرکت هایی، تامین میشه ؟
سرمایه گذارای این مرحله، سرمایه گذارهای خطر پذیر، و حتی نهادها و ارگان های بزرگ سرمایه گذارای هستن.
میزان واگذاری سهام :
مسلما با افزایش میزان سرمایه گذاری، درخواست سرمایه گذار برای دریافت سهام شرکت بیشتر میشه. گاها تا یک سوم سهام درخواستی، باید واگذار بشه دوست من …در این مرحله نقش سرمایه گذاران بذری و سری A کمرنگ تر میشه .
موارد استفاده سرمایه :
در این مرحله استارتاپ، به فروش مطلوبی در بازار رسیده.سرمایه، در جهت افزایش تولید، گسترش و دریافت حجم بیشتری از بازار مصرف .
و اما چه کارهایی مهمی در سری B انجام میشه؟
افزایش سطح دقت، چه در بخش تولید و چه در بخش تحلیل مراحل، مشورت با مراجع قانونی، در مراحل اداری و تامین سرمایه، و بقیه مراحل شبیه سری A هست.
اغلب کارهای انجام شده تو این مسیر، توسط افراد سری A هدایت و حمایت میشه.و نکته مهم اینکه بواسطه پیشرفت خوب و تثبیت مراحل در این سری، بخت بهتون رو می کنه و موج جدیدی از شرکت های ریسک پذیر، که تخصص لازم رو دارن برای سرمایه گذاری و مشارکت با شما اعلام آمادگی می کنن.
۴- سرمایه گذاری سری C:
سرمایه گذارای سری C، پول رو تزریق می کنن اما، به چه امیدی؟
به امید دو برابر شدن. در این مرحله استارتاپ، به سرعت رو به پیشرفته. و در واقع فاز تکمیل استارتاپه. با گسترش همه جانبه استارتاپ، از نظر تیم و اعضای حمایت کننده بازار فروش وسیع و موفقیت های بیشتر، توقعی جز این هم نمی شه از این سطح از کسب و کار داشت.
میزان ارزش استارتاپ :
برآورد ارزش استارتاپ در این مرحله از جذب سرمایه گذار برای استارتاپ، به ۱۰۰ میلیون دلار می رسه. و در واقع استارتاپ موفق شده. گاهی استارتاپ در سری C اونقد موفق شده که سرمایه برای خرید یه شرکت دیگه هم داره. دیگه تو این مرحله ریسکی متوجه سرمایه گذارا نیس. و در نتیجه این اتفاق مبارک، سرمایه گذارای بیشتری وارد سرمایه گذاری میشن.
چه سرمایه گذارهایی وارد مشارکت میشن؟
بانک های سرمایه گذاری، صندوق های حمایتی، شرکت های خصوصی، و گروه های بزرگ که اصلا اوایل استارتاپ این ریسک رو نمی پذیرفتن، حالا به راحتی و با خیال راحت وارد مشارکت میشن.
۵- سرمایه گذارهای جمعی :
اغلب سرمایه گذارای نوپا، از سرمایه گذاری جمعی استفاده میکنن. وقتی استارتاپ ها، تا حدودی جایگاه خودشونو تو بازار به ثبات می رسونن، در نتیجه خیل عظیم سرمایه دارا، برای کمک به سمتشون جذب میشن. ولی در جایگاه خودتون، باید به ثبات برسین ( خودی نشون بدین ) نباید فقط به فکر جذب سرمایه باشین. میشه به جای تمرکز روی یه سرمایه گذار با مبلغ زیاد، روی چندین سرمایه گذار با مبالغ کمتر تمرکز کرد. این نوع سرمایه گذاری، با ارائه طرح و ترغیب مردم در شبکه های اجتماعی، سرمایه گذار جذب میکنن. با این سیاست ها میشه از ظرفیت مردم کمک گرفت. البته مزیتش اینه که نیاز به باز پرداخت نداره. (یه چیزی تو مایه های وام بلاعوض)
دلیل شکست در جذب سرمایه گذار برای استارتاپ :
صاحبان ایده از زبان مشترک بازار سرمایه ، برای تامین سرمایه استفاده نمی کنن. فقط آگاه بودن به نقاط قوت و ضعف، کافی نیس. بلکه تمام فعالیت ها و اطلاعات بصورت مستندات اعلام بشه. تا افراد بتونن طرح مورد نظر رو، از زوایای مالی و غیر مالی بررسی کنن. تا آینده حقیقی طرح بررسی بشه. کلیه هزینه های طرح تونو به واقعیت تخمین بزنین. طرح رو به مشاوران خبره، ارجاع بدین تا از بیرون بررسی کنن.
اگر نظرات مشاوران، با پیش بینی صاحبان استارتاپ یکی بود، پس این طرح قابل اجراست. و میشه دنبال جذب سرمایه بود. شما خودتو بذار جای سرمایه گذار؛ برای سرمایه گذاری به کسب و کاری که، خودشونم مطمئن نیستن اعتماد میکنی، یا با افرادی همکاری می کنی که طبق برنامه ریزی پیش میرن، و از همه مراحل کار، آگاه هستن؟
مراحل جذب سرمایه گذار برای استارتاپ:
و امااااا… می رسیم به بحث اصلی و حساس جذب سرمایه ؛
۱- ارزش گذاری ایده اجرایی :
بعضی دوستان اوایل یه کسب و کار، بر اثر هیجان بالایی که دارن، جوگیر میشن و به نواقص ایده شون توجهی نمیکنن. چون به نقاط قوت و ضعف کارشون آشنا نیستن. و از میزان سود نهایی و هزینه ها آگاه نیستن. در نتیجه سرمایه گذار، نمی تونه اعتماد کنه و مذاکره به شکست چمیرسه. بهتره از مشاورای ارزش گذاری استفاده کنین، تا با دست پر خدمت سرمایه گذار برسین. و بهتر از اون اینکه اطلاعاتی بیشتر از اطلاعات مورد نیاز، برای کسب و کارتون داشته باشین. این طوری کارها مطمئن تر پیش میره.
چند کار حیاتی فاز اول ارزش گذاری، برای ایده در جذب سرمایه گذار برای استارتاپ :
اجرایی شدن تحقیقات گسترده بازار، تعیین درست بازار هدف، تعیین ارزش تجاری ایده یا طرح مورد نظر. و مهم تر از همه تبدیل ایده به یه طرح کسب و کار .
۲- شناسایی کلیه نیازهای مالی :
شناسایی کلیه نیازهای مالی، تعیین مقدار سرمایه لازم برای شروع کسب و کار، مشخص سازی ابعاد کامل کسب و کار، استفاده از مشاورای مالی کسب و کار برای مدیریت هزینه . خوب، فرض کنیم همه مراحل مذاکره به خوبی پیش رفته، شما باید یه مبلغی رو بر اساس نیازهاتون ارائه بدین. حتی میتونین از مشاورای مالی مشورت بگیرین. اصلا اینو بگم بهتون هر چی دقیق تر و منظم تر پیش برین سریع تر به اهدافتون میرسین .
۳- کار کلیدی در جذب سرمایه گذار برای استارتاپ :
تولید محصول و تست برای سرمایه گذاری؛ بعضی وقتا سرمایه و زمان لازم رو داریم اما، ممکنه نتونیم طرح رو پیاده سازی کنیم. اما چاره کار؟
می تونین از چند بنیان گذار واقعی، برا تولید محصول و جذب سرمایه گذار برای استارتاپ استفاده کنین. البته این کمک گرفتن، ممکنه به قیمت دریافت بخشی از مالکیت استارتاپ تموم بشه. البته بسیاری از افراد علاقه چندانی به این کار ندارن. ولی این امکان وجود داره که مهندسان، با افزودن یک یا چند قابلیت، به طرحتون باعث پذیرش اون بشن.
۴- استفاده از سرمایه شخصی :
این یه روش تضمینیه. چون نسبت به سرمایه خودتون، تعهد دارین. چیزی که مشخصه، اینه که شروع کار پر ریسک هست. ممکنه بدون تعهد به مسائل مالی، سرمایه رو به باد فنا بدین. پس لازمه کمی، و نه تمام سرمایه تون رو وارد استارتاپ کنین. و بعد بقیه رو در موارد ضروری میشه وارد کسب و کار کرد. و چیزی که مشخصه، وقتی سرمایه گذار متوجه بشه شما حتی از سرمایه خودتون وارد کار کردین، با خیال راحت میتونه سرمایه گذاری کنه ، چرا ؟ چون می دونه کسی که دارایی خودشو وارد پروژه ای می کنه تمام تلاششو می کنه که موفق بشه .
۵- اصول مذاکره لطفا :
معمولا صاحبان ایده، اصول جذب سرمایه را بلد نیستن. و باید اصول مذاکره رو یاد بگیرن. یه سری گزینه های روی میز هست که باید یادشون بگیرین و گرنه قافیه رو باختین. مثلا :
نحوه متقاعد کردن :
اول اینو به من بگین، مگه نه هر کسب و کاری برای شروع و ادامه بقیه مراحل به سرمایه نیاز داره؟ متقاعد کردن از مهمترین، اصول جذب سرمایه هس ولی با این حال خیلی از صاحبان ایده از این فن مهم آگاهی ندارن. برای اینکه فرد به خوبی متقاعد بشه، باید اعتماد اونو جلب کنین. با ارائه مستندات ضروری. برای سرمایه گذار به زبان ساده بگید که تا کنون، چه اقدامات اجرایی انجام دادین، و به چه مشکلات یا پتانسیل هایی، برخورد کردین.
۶- درک خواسته های سرمایه گذار :
مواردی مثل اطمینان از بررسی کامل طرح، تولید خوب، مشتری یابی مناسب، درک خواسته هایی مثل، دریافت مبلغ مشخصی از سهام و… اینها بخشی پواز خواسته های یه سرمایه گذاره که ، باید بهش توجه کنین. باید حساسیتش رو در نظر بگیرین. کسی دوس نداره سرمایه اش رو از دست بده.
۷- مشاوره حضوری و تلفنی :
عزیز من؛ تخیل رو کنار بذار و با واقعیت رو به رو بشو. جای رویا پردازی، از واقعیت گذشته ، و میزان تجربه خودتون به مشاور بگین. یکی از نقاط ضعف افراد، همین دوری از واقعیته. ابتدا روی ایده خودتون کار کنین. اونو چکش کاری کنین. وقتی ایده پخته شد، اونو با چند تا مشاور خوب در میون بذارین. و عیب و نقص هاشو برطرف کنین. سرمایه گذار صرفا روی آرزوهای شما، سرمایه گذاری نمیکنه. بهتره چند بار به صورت عملی کار کنین، تا ببینین زمان اجرای طرح چه مشکلاتی پیش میاد. اصلا ممکنه تو فاز عملیاتی، منصرف بشین و کلا روش رو تغییر بدین. حداقل باید با چم و خم کار آشنا بشین، تا بتونین برای سرمایه گذار تشریح کنین.
۸- مدل درآمدی مشخص داشته باشین :
سعی کنین توی جلسه بتونین، خودی نشون بدین. چطوری؟ تعیین مدل درآمدی، از نکات جذب سرمایه گذاره. تلاش کنین تا قبل از جلسه مذاکره، به مدل درآمدی تست شده برسید. زمان تست مدل همون فرصت چند ماهه اولیه هست. آیا مدل و درآمدی نمونه مدل خارجی داره؟ محصول و ایده شما چقد برای مشتری قابل اعتماده؟ نقاط ضعف و قوت محصول یا خدماتتون چیه؟ آیا با این مدل درآمد کسب درآمد کردین؟ سعی کنین قبل از جلسه جواب این سوالا رو پیدا کرده باشین.
۹- اندازه بازار رو مشخص کنین :
مشتریا اصلی ترین مخاطب یه کسب و کارن. در فاز اول به صورت فرضی اونها رو مشخص کنین. مشتری شناسی مهمه. از این نکته غافل نشین که، برخی ایده ها که اندازه مشتری و بازار بزرگ دارن، رقبای زیادی هم دارن. وضع دقیق بازار و سودآوریش رو مشخص کنین. برای سرمایه گذار مهمه که بدونه مشتریان، و بازار هدف تا چه اندازه گردش مالی دارن.
۱۰- داشتن یه تیم قوی :
خوب! فرض کنیم سرمایه گذار، ایده تونو قبول کرد. روش درآمد مطلوبتونو پسندید. اندازه بازار رو هم، تحلیل کرد و تمام … پروژه ، با چه افرادی قراره اجرا بشه ؟ چه مهارت هایی دارن؟ سوابق کاریشون چطوره ؟ حقوق و مزایای درخواستی شون چقده ؟ پس بعد از خدا، به تیم تکیه کنید و، اصول تیم سازی رو یاد بگیرین. یه پیشنهادی که دارم اینه که یه نظری به مقاله ۱+۵ عامل موفقیت در استارتاپ مون هم بندازی.
۱۱- دوره بازدهی مشخص :
زمان بازگشت سرمایه، یکی از چند سوال کلیدی هست که ذهن سرمایه گذار رو، به خودش مشغول کرده. هر چه این دوره کوتاهتر باشه سرمایه گذار محترم بیشتر متمایل به سرمایه گذاری میشه. البته برخی ایده ها به لحاظ حساسیت، زمان بیشتری تا بازدهی دارن. که باید این مورد هم، گوشزد بشه. از همون ابتدا مدل درامدی، حساسیت، و وظایف تیم رو مشخص کنین.
۱۲- با نکات حقوقی جذب سرمایه گذار برای استارتاپ آشنا بشین :
ببینین، جذب سرمایه در واقع، نوعی شراکته. اصلا میتونین با یه وکیل کار بلد، مشورت کنین. که بدونین بر اساس این مشارکت ، وظایف هر کدوم از طرفین (شما و سرمایه گذار) چیه ؟ در غیر این صورت آماده روبرو شدن با مشکلات باشین. صرفا نباید فکر منافع خودتون باشین. طوری باشه که از حق خودتون و سرمایه گذار آگاه باشین .
۱۳- تحقیق در خصوص سرمایه گذار:
سعی کنین در مورد سرمایه گذار، زمینه کاری و مهارت هاشون یه تحقیقی داشته باشین. میدونم که بدست آوردن اطلاعات در مورد یه سرمایه گذار کار راحتی نیست. ولی اگه سختی این تحقیقات رو به جون بخرین ضرر نمی کنین. این تحقیق اونقد مفیده که، حتی ممکنه از سرمایه گذاری با فردی منصرف بشین. بررسی سوابق سرمایه گذار و اینکه چه انتظاراتی داره، نکات قابل توجیهه. از قدیم گفتن جلوی ضرر رو از هر جا بگیری منفعته.
۱۴- در ابتدای جذب سرمایه گذار برای استارتاپ، سراغ بانک نرین :
اوایل شروع، ضریب شکست کار بالا هست. از طرفی سود بانک، بالاست. سرمایه گذارای خصوصی برای ابتدای کار، گزینه مناسبی هستن. که البته نیاز به جلب اعتماد دارن. البته بعضی استارتاپ ها برای جلب اعتماد، سهام ممتاز واگذار می کنن. آهااااا… حالا سهام ممتاز چیه ؟ سهام ممتاز، یه امتیاز خاصه. افرادی که سهام ممتاز دارن، زمان دریافت سود سهام، نسبت به بقیه شرکا اولویت دارن. یا اگر استارتاپ، ورشکسته یا منحل بشه، برای دریافت سرمایه، دارندگان سهام ممتاز، باز در اولویت هستن. این سهام به نوبه خود، به شدت سبب جلب اعتماد سرمایه گذار میشه.
۱۵- در سطح خودتون جستجو کنین:
اگر ابتدای راه هستید، دنبال اشخاصی باشین که از نظر مالی، در سطح بین المللی نیستن. علاوه بر اینکه سرمایه گذار کوچک، راحت تر متقاعد میشه، ابتدای کار نیازی هم به سرمایه آنچنانی ندارین. می تونین این مهره های درشت رو برای روز مبادا نگه دارین. کم کم به سرمایه گذارهای بزرگ تر هم نیاز پیدا می کنین.
۱۶- اشتیاق داشته باشین:
سرمایه گذار توقع داره اشتیاق، جدیت و تعهد شما رو ببینه. البته اشتیاق با واقعیت، باید هماهنگ باشه. و نباید درگیر توهم و آرزو شد. تعادل بین واقع بینی و اشتیاق، بسیار مهمه. وقتی یه سرمایه گذار، ببینه که مشتاقانه و دلسوزانه پروژه رو پیگیری میکنین بهتره ؛ یا اینکه نه اطلاعاتی داشته باشی نه شور و شوقی! و حتما می دونین که زبان بدن چقد تو یه رابطه موثره ؟ حرکات چهره ، شور و شوق یا برعکس بی میلی شما، همه و همه می تونه تو تصمیم گیری نهایی موثر باشه .
۱۷- شفافیت کامل مسائل :
هیچ نکته مبهم یا عدم اطمینانی، نباید باقی بذارین. هر سوالی رو در مورد کسب و کارتون، باید پاسخ بدین. وقتی اطمینان شما از همه مسائل برای سرمایه گذار، روشن بشه دیگه دلیلی برا مخالفت باقی نمی مونه. سرمایه گذار رو روشن کنین. که اکنون کجای کار هستین و قبل از پایان دوره، کجا خواهید بود؟ اینکه سرمایه جدید، شما رو آماده چه کاری می کنه؟ با آمادگی دقیق نظرشونو جلب کنین. همه از ثبت وعده خوششون میاد. این نشون دهنده دقت و نظم توی کاره.
۱۸- از شکست ها بیاموز :
اگه مذاکره خوبی انجام ندادین، وبه نتیجه نرسیدین ، دنبال دلایل شکست باشین. مگرانی به خودتون راه ندین. همیشه اولین راه ها بهترین راه نیستن. پاسخ سرمایه گذار بهترین راهکاره. ببینین با چیا مخالف بوده، وچیا رو پذیرفته. با دقت تو این مسئله بهترین استراتژی رو میشه، مذاکره بعدی پیاده کرد. با تجارب ارزشمند گذشته، میشه بقیه سرمایه گذارا رو متقاعد کرد. می تونین به مقاله دیگه ما، درمورد دلایل اشکست استارتاپ ها، مراجعه کنین .اونجا به طور کامل براتون توضیح دادیم .
۱۹- گاهی متفاوت عمل کنین :
برای بدست آوردن مشتری، به سرمایه نیاز دارین. گاهی بیاین برای به دست اوردن سرمایه، مشتری جذب کنین. درسته تناقض هست ولی گاهی اول کاربر به دست بیارین. چطور؟ با تبلیغات و به دست آوردن مشتری بالقوه، میشه یه سند دیگه برا جذب راحت تر سرمایه گذار به دست آورد. بعضی از تبلیغات تلویزیونی رو دیدین که، مدتی فقط یه برند رو بدون محصول معرفی می کنن، خوووب که همه کنجکاو شدن بدونن این چه محصولیه، با کلی آب و تاب سر یه زمان بخصوص محصول رو رونمایی می کنن. شما هم می تونین به اصطلاح اول دونه بپاشین. بعد ببینین چطور مشتریا استقبال می کنن.
۲۰- سرمایه گذار فعال انتخاب کنین:
سرمایه گذاری که صرفا سرمایه پرداخت کنه، کافی نیس که! سرمایه گذاری که بهتون مشورت بده، راهنمایی کنه سرمایه گذار فعاله. از سرمایه گذار بپرسین چه دیدی به شرکت شما دارن ؟ ( شما که ذهن خوانی بلد نیسین؟) بپرسین شرکت شما چه کاری رو خوب انجام میده؟ هدف نهایی همکاریشون با شما چیه؟ وقتی سرمایه گذار فعالی در کنار شما باشه، احساس می کنین یکی مثل کوه پشتتونه. چون از یه طرف حمایت مالی میشین از یه طرف دلسوزانه راهنماییتون می کنه. البته یه نکته مهم که باید بهش توجه کنین اینه که، درسته که به این منابع مالی نیاز دارین ولی به سرمایه گذار التماس نکنین.
۲۱- سرمایه آنلاین :
برای جذب سرمایه، به محل زندگی خود اکتفا نکنید. اگه فقط دنبال سرمایه گذار توی محل یا شهر خودتون باشین، با محدودیت رو به رو میشین. سعی کنین با تحقیق از دوستان، و حتی تو فضای مجازی، به دنبال سرمایه گذارای بیشتری باشین. دست خودتونو باز بذارین، و در نهایت بهترین رو انتخاب کنین. اگه کسب و کار آمار خوبی داشته باشه، از هر شهر و حتی کشوری می تونه سرمایه گذار جذب کنه. برای همین به این سبک از جذب سرمایه برای استارتاپ، سرمایه آنلاین می گن.
۲۲- محصول یا خدمات ویژه :
مثل بقیه استارتاپ ها نباشین. متفاوت عمل کنین. سعی کنین محول یا خدمات شما، یه مشکل جدید و اساسی رو حل کنه. تا جای ممکن کسب و کارتون از ابتدا، و پایه طراحی بشه. یه طرح نوینی که قبلا هیشکی بهش فکر نکرده باشه. هر چی طرح ناب تر، جذب سرمایه گذار راحت تر! دقت کردین همیشه افرادی توی دنیا خیلی موفق شدند که، متفاوت عمل کردن. خلاقانه فکر کنین تا نتایج بهتری ببینین.
جمع بندی :
در این مقاله از سایت نوباوه که یکی از مهمممممترین مباحث راه اندازی استارتاپ رو بررسی کردیم. بی شک جذب سرمایه گذار برای استارتاپ از واجبات شروع، راه اندازی و ادامه استارتاپه. در بالا انواع سرمایه گذارا رو معرفی کردیم. و مهم تر از همه اینکه تکنیک های جذب سرمایه گذار برای استارتاپ چیه ؟ و اینکه چطور و با چه سیاست هایی پیش بریم که نه ما متضرر بشیم نه سرمایه گذار (به اصطلاح نه سیخ بسوزه نه کباب! )
با رعایت نکات ظریف ولی حیاتی که در بالا بهش اشاره کردیم، و البته با تلاش و صبر می تونین در جذب سرمایه، موفق باشین . اینو به یاد داشته باشین که، جذب سرمایه بعضا چند ماه زمان لازم داره. پس با صبوری و دقت میشه به موفقیت رسید. خوشحال میشیم اگه نکات دیگه ای به ذهنتون رسید، برامون تو بخش دیدگاه ها بنویسین. راستی یادت نره این مقاله رو برای دوستات هم به اشتراک بذاری.